Rechter veroordeelt school tot schadevergoeding

07 maart 2018

Het Pius X College in Bavel moet de ouders van een dyslectische oud-leerling een schadevergoeding betalen, omdat de school deze leerling niet goed heeft begeleid, zo oordeelt de rechtbank in Oost-Brabant. Precedentwerking ligt op de loer, vrezen zowel de Tweede Kamer als de VO-raad.

De rechter veroordeelde de school tot betaling van een schadevergoeding van 4600 euro. De dyslectische jongen kreeg van de school het advies zijn opleiding op een lager niveau te vervolgen. De rechter rekent het de school aan dat dit advies niet goed was onderbouwd. De jongen verliet de school en haalde op een particuliere school het havo-diploma. Hij zit nu in 6 vwo.

De school heeft de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter. Zonder op de overwegingen en de uitspraak van de rechter in te gaan, vindt de VO-raad het in algemene zin ongewenst dat het onderwijs dat scholen aanbieden, gejuridiseerd wordt. Zeker als dat gaat leiden tot financiële claims, zoals een schadevergoeding. Daar wordt het onderwijs niet beter van. Overigens heeft de rechter slechts een beperkt deel van de gevraagde schadevergoeding toegekend, namelijk de kosten voor het afmaken van het schooljaar waarin de leerling van het Pius X College naar een particuliere school is gegaan.

Ook de Tweede Kamer is bezorgd over de consequenties van de uitspraak. De Vaste kamercommissie Onderwijs heeft om de brief van de minister over deze zaak gevraagd.