Reminder: jaarlijks advies van de examencommissie aan het bevoegd gezag

15 juni 2023

Elk jaar moet de examencommissie advies uitbrengen aan het bevoegd gezag. Dat is een wettelijke taak. Nu het eerste tijdvak is afgerond is dit een goed moment voor het bevoegd gezag om na te gaan of alle betrokkenen zich daarvan bewust zijn.

Het tweede schooljaar met de examencommissie als verplicht orgaan nadert zijn eind. De examencommissie heeft een kwaliteitsopdracht: het borgen van de kwaliteit van schoolexaminering. Om dat te bereiken heeft de examencommissie de taak om jaarlijks de kwaliteit van schoolexaminering te evalueren en advies uit te brengen aan bestuur en schoolleiding over wat er beter kan en moet. Daarnaast stelt de examencommissie jaarlijks een verslag op over haar eigen werkzaamheden. Deze drie taken (evaluatie, advies en verslag) noemen we de jaarlijkse reflectie. De examencommissie is wettelijk verplicht het jaarlijks verslag, de evaluatie en het advies te verstrekken aan het bevoegd gezag, aan de directeur en aan de examensecretaris van een school voor voortgezet onderwijs.

Er is geen voorschrift voor de periode waarin die jaarlijkse reflectie moet plaatsvinden. Dat is een keuze van de school. Dat hoeft dan ook niet aan het eind van een schooljaar. Ook de te behandelen aspecten van kwaliteit van schoolexaminering zijn niet voorgeschreven. De examencommissie kan onafhankelijk eigen prioriteiten evalueren en daarover adviseren.

De examencommissie is ingesteld door het bevoegd gezag en dient haar werkzaamheden voor de kwaliteitsborging onafhankelijk te kunnen doen. Tegelijkertijd is het bevoegd gezag eindverantwoordelijk voor de (kwaliteit van) schoolexaminering. Nu het eerste tijdvak is afgerond is het een goed moment om na te gaan of beide alle betrokkenen deze wettelijke taak voldoende in beeld hebben.

In de eerder gepubliceerde handreiking voor examencommissies wordt nader aandacht besteed aan de jaarlijkse reflectie met onderwerpen waar de school zelf eigen keuzes in kan maken.