Rookvrije Generatie Award voor Stedelijk Lyceum Kottenpark

25 maart 2018

Het Stedelijk Lyceum Kottenpark in Enschede heeft de Rookvrije Generatie Award 2018 ontvangen in de categorie scholen. Met deze award worden organisaties en mensen in het zonnetje gezet die zich ervoor hebben ingezet dat kinderen rookvrij kunnen opgroeien.

Het Stedelijk Lyceum Kottenpark ging – op initiatief van de leerlingenraad – in 2017 aan de slag om hun schoolgebouw, het schoolplein en de omgeving rond de school geheel rookvrij te maken. De award is voor hen een enorme steun in de rug. “Het was ontzettend spannend en wij zijn hier heel blij mee. Het bijzondere is dat de leerlingen hier ook actief in zijn geweest. Wij willen dat leerlingen opgroeien met het idee dat het normaal is dat hier niet wordt gerookt,” aldus Ilse Diemer (teamleider ondersteuning) in het bericht op de website rookvrijegeneratie.nl. Volgens Diemer is het rookverbod ook niet lastig te handhaven. “Er is breed draagvlak voor de maatregel en er is ook geen protest geweest”, stelt ze in een interview met RTV Oost.

De awards zijn onderdeel van de beweging ‘Op weg naar een rookvrije generatie’ van de Hartstichting, het Longfonds en KWF Kankerbestrijding. Deze beweging zet zich ervoor in dat elk kind kan opgroeien in een geheel rookvrije omgeving, en zo wordt beschermd tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Met de awards willen ze initiatieven die hieraan bijdragen, belonen en stimuleren.

De uitreiking van de awards vond op 19 maart plaats in het Nijntje Museum in Utrecht en werd gepresenteerd door actrice en tv-persoonlijkheid Tanja Jess. Dit jaar werden er 58 initiatieven in 6 categorieën genomineerd, waarvan er 18 doorgingen naar de landelijke uitreiking. In de categorie scholen waren naast Kottenpark ook het ROC van Twente uit Enschede en C.S.G. Jan Arentsz uit Alkmaar en Langedijk genomineerd.

 

Alle scholen rookvrij

Volgens de wet dienen alle scholen per 1 januari 2020 hun school(terrein) geheel rookvrij te hebben gemaakt. Scholen die hier ook mee aan de slag willen, vinden meer informatie en ondersteuning op de website van Gezonde School.