Ruim 800 schoollocaties geen adequate internetaansluiting

14 september 2016

Ruim 800 schoollocaties (168 in voortgezet onderwijs) in Nederland hebben geen toegang tot een glasvezel- of kabelaansluiting. Dit betekent dat op ongeveer 8% van de schoollocaties het gebruik van digitale leermiddelen problematisch is of naar verwachting op korte termijn wordt. Dit blijkt uit een marktconsultatie van Kennisnet in opdracht van het Doorbraakproject Onderwijs & ICT.

Het Doorbraakproject Onderwijs & ICT hoopt door de marktconsultatie aanbieders te bewegen een aanbod te doen voor deze scholen. Informatie over het specifieke aanbod op uw locatie(s) is op te vragen bij Kennisnet Projectleider Petra Nederkoorn via p.nederkoorn@kennisnet.nl.

Digitaal lesmateriaal stelt eisen aan internetconnectie

Een snelle internetverbinding is cruciaal in het bieden van kwalitatief hoogwaardig eigentijds onderwijs. Scholen maken steeds meer gebruik van tablets, laptops, pc’s en digiborden. Het gebruik van digitaal leermateriaal en andere applicaties neemt toe en dit vereist een schaalbare, snelle en betaalbare (internet)connectiviteit. Schaalbaarheid van zowel de upload- als de download-snelheid is een belangrijke factor in het garanderen van een toekomstvaste verbinding. Uit onderzoek blijkt echter dat 55% van de scholen (po en vo samen) geen toegang heeft tot glasvezel, 47% van de scholen heeft wel toegang tot kabel, waarmee voor een deel van de scholen in de huidige behoefte kan worden voorzien.

Maandtarieven voor veel scholen obstakel

Voor veel scholen zijn de maandtarieven voor met name glasvezelverbindingen een obstakel. Ook blijkt dat expertise en kennis over de externe internetverbinding en de interne netwerkinfrastructuur niet op alle scholen aanwezig zijn. Het Doorbraakproject Onderwijs & ICT biedt daarom adviseurs die de resultaten van de marktconsultatie en de consequenties kunnen toelichten voor een school of schoolbestuur. Neem voor meer informatie hierover contact op via b.keijzer@kennisnet.nl

Download de algemene geanonimiseerde resultaten van de consultatie

Download de overzichtsbijlage