Samen of apart: slim inkopen van ICT levert meer op dan je denkt

12 oktober 2017

Grote schoolbesturen of kleine, voor iedereen is er wat te halen bij de nieuwe Inkoopcoöperatie ICT. Het leeft, zo blijkt uit de voortvarende stappen die de 25 aangesloten scholen hebben gezet. Een update van deze en andere ontwikkelingen rondom inkoop van ICT in het onderwijs.

Nieuwe inkoopcoöperatie zet stappen

Eind juni 2017 kwam een groep scholen bijeen die betrokken is bij de nieuwe Inkoopcoöperatie ICT. Deze Inkoopcoöperatie is een initiatief van 25 besturen, de zogeheten ‘Coalition of the Willing’ waarbij ook andere scholen uit het po, vo en speciaal onderwijs kunnen aansluiten. Tientallen scholen hebben dat inmiddels gedaan. Roel van Hulten, beleidsadviseur bij VO-raad, volgt de ontwikkelingen op de voet: “De VO-raad ondersteunt het initiatief van de scholen, bijvoorbeeld door onze communicatiekanalen in te zetten. Zowel voor grote als kleine schoolbesturen kan de Inkoopcoöperatie interessant zijn. Zo kunnen grote schoolbesturen besparen op kosten van aanbestedingsprocedures en voor kleinere kan het een kwaliteitsimpuls zijn.”
Op dit moment staat de organisatie van de Inkoopcoöperatie ICT in de steigers; zo zijn onder andere de statuten vastgesteld. Activiteiten zijn bijvoorbeeld verkenningen en markconsultaties. In eerste instantie op het gebied van informatiebeveiliging, maar in de toekomst kunnen ook (digitale) leermiddelen onderwerp van samenwerking zijn. 

Inkoopcoöperatie: een beter aanbod voor de beste prijs

Als schoolbesturen de krachten bundelen en samenwerken, wordt het voor commerciële aanbieders aantrekkelijker een passend aanbod van producten en diensten te bieden. De Inkoopcoöperatie biedt:
• Een betrouwbaar, veilig en passend aanbod van ICT-producten en -diensten tegen zo laag mogelijke kosten.
• Flexibiliteit: leden bepalen zelf welke producten en diensten ze willen afnemen, wanneer en hoeveel.
• ICT- en inkoopexpertise, een overzicht van actuele ICT-ontwikkelingen, initiatieven voor innovatie.
• De mogelijkheid mee te beslissen over de koers van de vereniging en over aan te schaffen ICT-producten en -diensten.
Inmiddels zijn er 25 scholen aangesloten. Wie zich (nog) niet wil aansluiten kan zich door een abonnement op de digitale nieuwsbrief laten informeren. Meer informatie of meedoen? Kijk op www.ictcooperatie.nl of mail naar I.Remmerswaal@kennisnet.nl

ICT-inkoop? Vraag het de aanbestedingsadviesraad

Het Doorbraakproject Onderwijs & ICT heeft een onafhankelijke aanbestedingsadviesraad ingesteld om scholen en schoolbesturen te adviseren over hun aanbesteding van ICT-gerelateerde producten. Onafhankelijke experts helpen scholen om uitvraag en criteria goed te matchen met het gewenste aanbod. Het kan gaan om devices, netwerkdiensten of (ict-)leermiddelen. De adviesraad kan op twee momenten adviseren. Ten eerste over de aanbestedingsstrategie: dan wordt er gekeken of de beleidskeuzes optimaal worden vertaald in de vraag aan leveranciers (mede gezien de ontwikkelingen op de markt) en of de manier van aanbesteden de meest passende is. Het tweede advies gaat over de opgestelde aanbestedingsdocumenten, en of de gehanteerde selectie- en gunningscriteria tot een goed onderscheid leiden tussen de inschrijvers in de aanbesteding. De aanbestedingsadviesraad komt in principe maandelijks bijeen, zodat een advies altijd binnen een redelijke termijn wordt gegeven. De adviezen zijn overigens gratis. Lees meer in de folder over de Aanbestedingsadviesraad.  De aanbestedingsadviesraad vloeit voort uit het Doorbraakproject Onderwijs en ICT.

Nieuwe inkoopvoorwaarden ICT en Digitale leeromgeving op agenda ALV in november 2017

Om scholen te ondersteunen op het vlak van inkoop, werkt het Doorbraakproject Onderwijs & ICT ook aan algemene inkoopvoorwaarden voor de vo-sector. Op de ALV van de VO-raad in november 2017 kunnen ze worden vastgesteld. Meer informatie volgt.
Zie ook de special over ICT in VO-Magazine nr 6 (juni 2017) met achtergrondinformatie en tips.

Nieuwe brochure

Wie ICT inkoopt, of het nu een wifi-netwerk, devices voor leerlingen of digitaal lesmateriaal is: de klant krijgt alleen wat van toepassing is en er de juiste voorwaarden worden gesteld, met de juiste verhouding tus¬sen prijs, kwaliteit, garantie, service en flexibiliteit. De brochure Slim ICT inkopen bevat handreikingen rond het ICT-inkoopproces, met de nadruk op de voorbereiding en het proces voordat de daadwerkelijke aankoop plaatsvindt. De stappen in het proces volgen de Plan-Do-Check-Act-cyclus. De brochure is een gezamenlijk product van de VO-raad, PO-Raad en Kennisnet.