School biedt houten ‘telefoonkabinet’ aan als petitie in de Tweede Kamer: “Mobieltjes mogen niet meer, maar beleidsmakers kunnen er zelf ook niet vanaf blijven”
28 november 2024
Mede op initiatief van de Tweede Kamer zijn mobieltjes niet meer toegestaan in de klas sinds 1 januari 2024, maar Kamerleden zitten tijdens debatten wél vaak urenlang op hun telefoon. Mensen die thuis meekijken ergeren zich hieraan; over het telefoongebruik tijdens debatten komen veruit de meeste klachten binnen.
Bron: WNL, zie nieuwsvideo
Van telefoonhotel naar telefoonkabinet
Op het Gymnasium Novum stond er vóór het mobieltjesverbod in ieder klaslokaal een houten ‘telefoonhotel’. Dat werkte goed, leerlingen deden hun telefoon er aan het begin van de les in en haalden ‘m er aan het eind weer uit. Een docent Beeldende Vorming had ze allemaal zelf gebouwd. Leerling Quirijn (klas 3): “Het was een mooi systeem, en ook nog gemaakt van gerecycled materiaal!”
Rector Susannah Herman: “Sinds 1 januari zijn telefoons in de klas verboden. We hebben daarom veel van die houten kastjes over. In combinatie met het feit dat Kamerleden tijdens debatten vaak op hun telefoon zitten, bracht ons dat op het idee om er iets origineels mee te doen.
Leerling Quirijn uit klas 3 ergerde zich vooral aan het ‘getwitter’. “Door die telefoons kunnen ze heel makkelijk dingen over elkaar zeggen tijdens de debatten, vooral via X (het voormalige Twitter, red.). Dat is afleidend en het helpt ook niet bij het samenwerken. Ik hoopte dus dat ons idee goed opgepakt zou worden!”
Speciaal voor deze petitie heeft de creatieve docent op één van de kasten een bordje 'Telefoonkabinet' bevestigd.
Niet altijd even blij met het verbod
Op Gymnasium Novum is de regel nu dat telefoons de hele dag in de locker moeten blijven. Dat is niet op elke school zo, want de regering laat het aan de scholen zelf om de praktische invulling van het beleid te bepalen. Rector Herman is niet altijd even blij met de nieuwe wet.
“Ik zie wel bepaalde voordelen, maar het geeft ook spanning, zowel bij de leerlingen als bij de ouders. Omdat er vanuit de regering nooit echt helder beleid is gekomen is het moeilijk om onze leerlingen eraan te houden. Ze horen immers van andere scholen wat daar wél mag. Sommige ouders vinden dat we te streng zijn, anderen willen nog meer controle. Omdat ze nu in de lockers moeten blijven, heb ik het idee dat leerlingen thuis juist weer meer op hun telefoon zitten. Ze hebben na zo’n dag immers heel wat in te halen. En natuurlijk doen sommigen het ook stiekem.”
Daarnaast zit er ook een pedagogisch aspect aan het verbod, vindt Herman. “Persoonlijk vind ik dat je kinderen niet leert met verleiding om te gaan door die verleiding helemaal weg te halen.”
Leerzaam proces: van petitie tot Kamerdebat
Rector Herman kijkt met veel plezier terug op het bezoek aan de Tweede Kamer. “We zijn een week voor het debat met een aantal leerlingen bij de Tweede Kamer op bezoek geweest. Kamervoorzitter Martin Bosma reageerde positief op ons idee. Voor de leerlingen was het een leuk uitje, maar ook leerzaam om te zien welke stappen er gemaakt moeten worden om een petitie (ook wanneer je dit als burger doet) succesvol te laten landen. We zijn hier namelijk al vóór de zomervakantie mee begonnen.”
Leerling Quirijn uit klas 3, naar eigen zeggen dol op nieuws en politiek: “Wat ik vooral leuk vond, was om te merken dat bijna alle Kamerleden graag wilden meewerken. Ze hebben een voorbeeldfunctie dus het is belangrijk dat ze het goede laten zien. Eerlijk gezegd had ik gedacht dat er meer weerstand zou zijn, dat viel gelukkig erg mee. En ik vond het bijzonder om een keer in zo’n groot gebouw te zijn. Er was bijvoorbeeld veel beveiliging: ik moest zelfs mijn schaar en passer inleveren!”
Papierwerk in de Kamer hoort er een beetje bij
Vrijwel alle deelnemers van het debat deden enthousiast aan het initiatief mee. “Volgens mij moeten we het goede voorbeeld geven vandaag. Zonder laptop en zonder telefoon. Ik hoop dat mijn collega’s, vrijwillig maar toch onder enige druk, mij zullen volgen”, zei NSC-Kamerlid Aant Jelle Soepboer. Don Ceder (ChristenUnie) riep de Kamer op om nog een stap verder te gaan, en ook laptops en iPads in te leveren.
Eén Kamerlid wilde echter niet meewerken, zoals beschreven in het artikel van het AD:
PVV-Kamerlid Patrick van der Hoeff wilde zijn telefoon niet inleveren, want hij heeft zijn inbreng niet uitgeprint. ,,In alle provincies, gemeenten en waterschappen zijn we druk bezig met papierloos vergaderen. Bergen papier worden verspild. Ik heb alles op mijn devices staan.” Van der Hoeff doet er dus niet aan mee, maar, zegt hij toe: ,,Ik zal mijn telefoon weinig gebruiken voor communicatie.”
Leerling Quirijn vindt dit “eigenlijk een beetje onzin”. Papier hoort er volgens hem een beetje bij, en bij een eventuele digitale storing kun je niets met een telefoon of laptop. Eigenlijk zou het telefoonkabinet daarom permanent moeten blijven staan in de Kamer. Maar als het dan toch digitaal moet, “dan is een laptop beter dan al die telefoons in beeld”, vindt hij.