SIVON lanceert ‘Veilig Internet voor het onderwijs’

10 juni 2020

De toenemende digitalisering van het onderwijs vraagt om een veilige en betrouwbare internetverbinding. Om dit te garanderen voor po- en vo-scholen lanceerde SIVON op 9 juni in samenwerking met Kennisnet de dienst Veilig Internet. Scholengroep Rijk van Nijmegen wordt als eerste aangesloten op deze dienst; kort daarna volgen Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) en NUOVO Scholengroep.

Veilig Internet van SIVON verbindt scholen op een veilige manier met het internet. Die veiligheid garandeert de coöperatie door aansluiting op het Nationaal Dienstencentrum (NDC), een dienstencentrum dat Kennisnet speciaal voor het onderwijs heeft gebouwd. Elk schoolbestuur heeft hiermee een eigen firewall en is beschermd tegen DDoS-aanvallen.

"Veilig Internet wordt zo een dienst die vergelijkbaar is met water uit de kraan of stroom uit het stopcontact: je bekommert je om het gebruik maar niet om de veiligheid en beschikbaarheid", aldus Bart Smulders, hoofd ict van Scholengroep Rijk van Nijmegen.

Eerste aansluitingen op Veilig Internet

Deze zomer worden de eerste drie onderwijsinstellingen aangesloten op Veilig Internet van SIVON: Rijk van Nijmegen, Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) en NUOVO Scholengroep.

Voor Rijk van Nijmegen komt de dienst als geroepen, vertelt Smulders. "De ict-strategie van Scholengroep Rijk van Nijmegen is al enkele jaren gericht op het uitfaseren van eigen, complexe ict-apparatuur. Deze moeten plaatsmaken voor clouddiensten en duurzame samenwerking met externe partijen. De dienst Veilig Internet van SIVON sluit hier perfect bij aan."

Extra veiligheidsmaatregelen

Doordat ict en internet niet meer weg te denken zijn uit het onderwijs, is het cruciaal dat scholen leerlingen beschermen tegen ongewenste webinhoud. Denk aan websites waarop porno of geweld worden verheerlijkt.

SIVON heeft in de dienst Veilig Internet ingebouwd dat besturen op centraal niveau beveiligingsmaatregelen kunnen toevoegen. Dit zorgt ervoor dat gevaarlijke of kwaadaardige websites op scholen niet toegankelijk zijn voor leerlingen. Daarnaast kunnen schoolbesturen extra maatregelen toevoegen die specifiek zijn voor het bestuur.

Bescherming tegen DDoS-aanvallen

Daarnaast heeft met name het voortgezet onderwijs last van DDoS-aanvallen. Een DDoS-aanval kan bijvoorbeeld tijdens een toets het systeem overbelasten waardoor het internet niet meer werkt. Veilig Internet beschermt scholen tegen DDoS-aanvallen, en zorgt dat het onderwijs door kan. 

Subsidie van het ministerie van OCW

Voor de totstandkoming van Veilig Internet is SIVON samen met Kennisnet uitvoerig in gesprek geweest met het onderwijsveld, onder andere met de schoolbesturen OMO, BOOR, OZHW, Aloysius en KIEN ICT. Op verzoek van de PO-Raad en de VO-raad is er een subsidie van het ministerie van OCW toegekend. Hiermee is de realisatie van Veilig Internet door SIVON en Kennisnet mogelijk gemaakt.