Sociale partners willen structurele bekostiging voor stagevergoeding

20 december 2023

De VO-raad en de onderwijsbonden roepen de vaste kamercommissie OCW op om structureel geld beschikbaar te maken voor een stagevergoeding van € 750,- per maand voor stagiairs in het onderwijs. Deze oproep is gericht op de plenaire behandeling van de OCW-begroting begin 2024.

Het bedrag van 750 euro is gelijk aan de hoogte van de stagevergoeding bij de Rijksoverheid. Het betalen van een stagevergoeding maakt het aantrekkelijker om te kiezen voor een baan in het onderwijs. Studenten worden in een vroeg stadium verbonden aan het funderend onderwijs. Wanneer studenten een passende stagevergoeding ontvangen, hoeven zij daarnaast niet ook nog te werken. Daardoor studeren zij sneller af en maken meer studenten hun opleiding af. Het resultaat is: hogere instroom op de opleidingen en meer bevoegd onderwijspersoneel. Genoeg leraren leidt bovendien ook tot minder werkdruk voor schoolleiders.

Minister Dijkgraaf en eerdere bewindspersonen hebben het belang van een degelijke stagevergoeding onderkend. Als sociale partners hebben wij ook in de onderhandelaarsakkoorden van de cao’s de wens uitgesproken te komen tot een sectorale stagevergoedingsregeling. Wij willen echter niet dat dit ten koste zou gaan van het geld dat binnen schoolorganisaties beschikbaar is voor het onderwijs. Om een sectorale stagevergoedingsregeling (po en vo) mogelijk te kunnen maken is er een jaarlijkse bijdrage vanuit het Rijk nodig van 225 miljoen euro.