SRVO geeft in Nijkerk het stokje door aan schoolleidersplatform

06 april 2023

Op woensdag 22 maart vond op het Corlaer College in Nijkerk het netwerkevent 'Samen voor sterk schoolleiderschap' plaats, georganiseerd door SRVO en ondersteund door de VO-raad, in de aanloop naar een platform van, voor en door schoolleiders. De aanwezige schoolleiders waren enthousiast over de combinatie van inhoudelijke invulling over leiderschap en netwerken met collega's: "Er was een open, nieuwsgierige en actieve (werk)sfeer."

Afscheid van SRVO, eerste kennismaking schoolleidersplatform

De netwerkbijeenkomst was een afsluiting van de activiteiten van SRVO, die voortgezet worden in een schoolleidersplatform in oprichting.

Directeur Noortje Schadenberg (SRVO) zwaaide af en legde de nadruk op de bereikte resultaten van SRVO en de kennis en inspiratie die wordt doorgegeven. Ze gaf het stokje symbolisch door aan Karin Wouters (voorzitter bestuur SRVO en transitiestuurgroep, tevens voorzitter Adviesraad van Schoolleiders), Ronald Schaefer (plaatsvervangend rector Corlaer College en meewerkend schoolleider) en Marieke van Tienhoven (programmamanager schoolleidersplatform in oprichting). Zij deelden kort een stand van zaken, waarin duidelijk werd dat de input van schoolleiders nog steeds zeer welkom is via het Schoolleiderspanel.


Inhoudelijke keynote: de kracht van samen

In een inhoudelijke keynote over storytelling en profile dynamics deelden leiderschapstrainer Dennis Riksen en storytelling-expert Herman Wegter rake inzichten over wat een goede leider doet om zijn/haar mensen mee te kunnen nemen naar de top in nieuwe ontwikkelingen.

Bijvoorbeeld deze verandering in mindset om steeds weer verbinding te kunnen maken: 'Behandel de ander niet zoals je zelf behandeld wilt worden, maar hoe de ánder behandeld wil worden'.


Netwerk- en teambuildingsactiviteit: samenwerken zonder beeld, maar met woorden

Schoolleiders werden uitgedaagd om samen tijdens een zeer actieve werkvorm - onder tijdsdruk - een kader te creëren van touwen, zonder ook maar íets te zien van het touw en van elkaar! Het kwam hier dus aan op goed luisteren en samenwerken.

Eén van de schoolleiders: "We hebben twee dingen gezien: hoe belangrijk het is om van tevoren een strategie af te spreken en het belang van één duidelijke leider die de eindbeslissing neemt als je er samen even niet uitkomt."


Netwerkborrel en goodiebag

Tijdens de netwerkborrel werden volop ervaringen uitgewisseld tussen schoolleiders van verschillende scholen. Zij gaven ons terug dat ze dit zeer waardevol vonden. Iedereen ging naar huis met een goodiebag vol relevante materialen, waaronder de Beroepsstandaard schoolleiders VO (uitgegeven door SRVO) en de bijbehorende kaartenset, die inmiddels beide via de VO-raad te bestellen zijn op www.vo-raad.nl/beroepsstandaard.

Meer informatie?

We kijken terug op een mooi netwerkevent en kijken vooral met vertrouwen vooruit naar de toekomst!

De afgelopen tijd is gewerkt aan een digitale omgeving waarin deze relevante informatie over het uitoefenen van het vak van schoolleider te vinden is, met een initiële focus op:

  • een nieuwsoverzicht met goede zoekfunctie;
  • een kalender met activiteiten voor schoolleiders;
  • diverse praktijkvoorbeelden / inspirerende publicaties over de professionele ontwikkeling van schoolleiders;
  • manieren om je stem te laten horen over beleid.


Deze informatie is te vinden op www.vo-raad.nl/schoolleiders.


Meedoen?

Wil je meedenken en/of in de toekomst misschien wel in de werkgroep meedraaien? Meld je dan aan voor het Schoolleiderspanel!