Stap naar flexibilisering met twee versies profielvak-cspe’s

13 september 2017

Vanaf het examenjaar 2018 wordt er voor wat betreft het cspe binnen de afnameperiode (begin april – begin juli) gewerkt met twee profielvak-cspe’s in plaats van één. Het cspe wordt met het gebruik van twee versies robuuster voor wat betreft de herkansingssystematiek en de geheimhouding.

Met het verbeteren van de herkansingssystematiek wordt een advies opgevolgd, dat de inspectie heeft uitgebracht in haar rapportages over de afnamepraktijk van de cspe’s van 2013. In de kamerbrief (29 oktober 2014) waarbij het inspectierapport aan de Tweede Kamer werd aangeboden, heeft de staatssecretaris gezegd het in beginsel onwenselijk te vinden dat herkansingen van het cspe identieke praktische opdrachten bevatten. Het werken met twee profielvak-cspe’s betekent dat dit knelpunt is opgelost. Door met twee versies van een cspe te gaan werken, neemt bovendien de kwetsbaarheid af in situaties waarin de geheimhouding is geschonden. Het werken met twee profielvak-cspe’s betekent echter wel extra organisatielast. De examenmakers hebben die echter zo veel mogelijk willen beperken door de inventaris, de ge- en verbruiksmaterialen voor de beide versies op elkaar af te stemmen.

Inplannen profielvak

Scholen kunnen verschillende keuzes maken bij het inplannen van het profielvak en de beroepsgerichte keuzevakken over het derde en vierde leerjaar. De veranderde opleidingsstructuur heeft reeds geleid tot de wens om het profielvak-cspe te kunnen afnemen als het onderwijs in het profielvak is afgerond. Dat hoeft niet noodzakelijk aan het eind van het vierde leerjaar te zijn.

In de komende examenjaren kan het profielvak-cspe alleen worden afgenomen in de periode begin april – begin juli. Scholen die het onderwijs in het profielvak afsluiten in leerjaar 4, nemen het profielvak-cspe af in het vierde leerjaar, ditzelfde geldt voor de afname en afsluiting in het derde jaar.

Onderdelenbank

Door de komende jaren te werken met twee versies van het profielvak-cspe wordt een bank met cspe-onderdelen opgebouwd. Met die onderdelenbank ontstaat de mogelijkheid om de cspe’s op termijn meer flexibel aan te bieden.

In gesprek

Het CvTE geeft aan graag in gesprek te gaan met verschillende partijen zoals scholen, VO-raad, OCW et cetera om te verkennen of en hoe de flexibilisering in tijd van het cspe vormgegeven kan worden. De VO-raad gaat graag op dit verzoek in. 

Extra informatie

In de brochure ‘Werken met twee profielvak-cspe’s' wordt gedetailleerd toegelicht waarom deze verandering is doorgevoerd en wat dat voor de school betekent.
In de flyer ‘Werken met twee profielvak-cspe’s’ zijn de dingen die voor docenten het belangrijkst zijn op een rijtje gezet.

De brochure en de flyer zullen ook bij de Septembermededeling op Examenblad.nl gepubliceerd worden.