Startimpuls gelijke kansen deelt sneak preview van eindresultaten

23 maart 2021

Half maart is een aantal ‘sneak preview resultaten’ gepresenteerd van een grootschalig wetenschappelijk onderzoek naar kansengelijkheid in het onderwijs. In deze startimpuls ‘Gelijke kansen voor een diverse jeugd’ wordt nader onderzocht welke mechanismen ervoor zorgen dat niet iedereen dezelfde onderwijskansen heeft, en wat gedaan kan worden om dit te doorbreken. Naast nieuwe inzichten worden hierbij ook concrete handvatten en tools ontwikkeld.

De startimpuls is onderdeel van de Nationale Wetenschapsagenda en bevat vijf onderzoeksprogramma’s, die zich richten op ‘sociale cohesie in de klas’, ‘kracht van ontmoeting’, ‘aanvullend onderwijs’, ‘stress less’ en ‘gelijke kansen in de jeugdzorg’.  

Op het vlak van sociale cohesie is bijvoorbeeld gekeken naar wat deze term precies omvat en hoe dit verbeterd kan worden in de klas. In dit kader zijn bestaande interventies gebundeld en wordt gewerkt aan 1) een Sociale Cohesie Thermometer om de sociale cohesie te meten en hierover in gesprek te gaan op school, en 2) een serious game om de sociale cohesie te bevorderen.  Vanuit het onderzoeksprogramma ‘Aanvullend onderwijs’ worden inzichten en praktijklessen gedeeld over de vraag of en hoe bepaalde vormen van dit aanvullende onderwijs kansengelijkheid kunnen bevorderen.  En het programma ‘Kracht van ontmoeting’ biedt handvatten voor een (betere) ontmoeting tussen jeugdprofessionals en ouders en jongeren. 


Op de website van Gelijke kansen voor een diverse jeugd vindt u daarnaast per onderzoeksprogramma een video waarin de resultaten worden samengevat, alsook meer informatie over het programma en relevante publicaties en nieuws.  

De eindresultaten van de startimpuls ‘Gelijke kansen voor een diverse jeugd’ verschijnen in september dit jaar.