Steven Pont deelt in video tips over stimuleren mentale gezondheid leerlingen

24 februari 2021

“Als we iets van deze coronacrisis hebben geleerd, dan is het dat we juist ook in het onderwijs een belangrijke rol hebben als het gaat om het mentale leven van onze leerlingen. We zijn er om ze vakken aan te leren, maar ook om ze op het werkelijke leven voor te bereiden, zoals crises en persoonlijk moeilijk te verwerken gebeurtenissen.” Dat is het pleidooi van ontwikkelingspsycholoog Steven Pont. Hij maakte voor de VO-raad een video voor onderwijsprofessionals.

Nu alle leerlingen vanaf 1 maart weer naar school mogen komen, zullen veel scholen ook in eerste instantie weer tijd en aandacht besteden aan de emotionele en mentale toestand van leerlingen. In de video die Steven Pont voor de VO-raad maakte, gaat hij vanuit de zelfdeterminatietheorie in vogelvlucht in op wat scholen kunnen doen om - bij voorkeur structureel - de mentale weerbaarheid en motivatie van hun leerlingen te stimuleren en vergroten.

 

Meer weten over mentale gezondheid leerlingen?

De VO-raad participeert ook in het programma Gezonde School dat scholen op een structurele manier kan ondersteunen met werken aan mentale gezondheid.

Wilt u weten hoe u als school leerlingen kunt ondersteunen bij mentale gezondheid, neem dan contact op met Steven Pont via pont@stevenpont.nl.