Studenten bieden leerlingen opnieuw hulp bij studiekeuze

24 maart 2021

Dit schooljaar zet een aantal studenten zich opnieuw in om vo-leerlingen te helpen bij het kiezen van een passende studie. Via diverse platforms delen zij hun kennis en ervaringen.

De studiekeuze van aankomend studenten wordt dit jaar opnieuw bemoeilijkt door het coronavirus. Door de maatregelen zijn open dagen en meeloopdagen komen te vervallen, en kunnen leerlingen zich alleen digitaal oriënteren op hun vervolgopleiding en hun toekomstige mbo-school, hogeschool of universiteit.  

Diverse platforms 

Om het keuzeproces in deze periode toch zo goed en leuk mogelijk te laten verlopen voor scholieren, heeft een aantal studenten in 2020 Kiezeninquarantaine.nl opgericht. Dit is een platform waar scholieren (havo en vwo) worden gematcht met studenten die de studie(s) van hun interesse al volgen. De studenten kunnen dan hun ervaringen delen, informatie en advies geven en vragen beantwoorden en zo een beeld geven van hun opleiding en school. De website bevat inmiddels een database van ruim 1500 studenten die samen ongeveer 1600 studies vertegenwoordigen. Kiezeninquarantaine.nl is een gratis, privacyveilig en non-profit platform.

Naast dit initiatief zijn er ook andere platforms, zoals Vraaghetdestudent.nl. Ook deze website is een initiatief van studenten en biedt leerlingen de mogelijkheid om vragen te stellen aan studenten over studies. De site Studiedirect.nl is anders opgezet en gaat uit van algemene vragen die je als aankomend student kan hebben. Die vragen worden beantwoordt door studenten. Op deze site is ook de mogelijkheid om specifiek vragen over het wo, hbo of het mbo te stellen.

Online open dagen en studiekeuzetrajecten

Veel mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten organiseren daarnaast open dagen en studiekeuzetrajecten op afstand, waarbij leerlingen bijvoorbeeld kunnen chatten met docenten en/of een digitale les of rondleiding kunnen krijgen.

Begeleiding bij studiekeuze vanuit het vo

Hoe begeleid je leerlingen op afstand bij het keuzeproces? Hoe doen andere scholen dat en wat zijn handige links, tips en praktijkvoorbeelden? Op de site van het Expertisepunt LOB is informatie opgenomen over LOB in coronatijd, uitgeplitst voor leerlingen in vmbo, en havo/vwo.

Gratis online onderwijsaanbod voor scholieren vanuit VSNU

Op initiatief van een aantal vo-scholen heeft de VSNU in 2020 tijdelijk onderwijsmateriaal rond diverse wetenschappelijke onderwerpen kosteloos online beschikbaar gemaakt voor (eindexamen)leerlingen. Dit kan (vwo-)leerlingen ook helpen bij hun studie-oriëntatie. Let op: deze informatie wordt niet meer geupdated, maar veel ervan kan nog wel worden gebruikt.