Subsidie voor praktijkgerichte havo beschikbaar
17 december 2024
Scholen kunnen de subsidie inzetten om deel te nemen aan het doorontwikkeltraject praktijkgerichte havo (pilot). In dit traject gaan ze aan de slag met het doorontwikkelen en uitvoeren van een praktijkgericht programma Technologie (pgp-T) en/of een praktijkgericht programma Maatschappij (pgp-M), en kunnen ze ervaring opdoen met deze programma’s.
De praktijkgerichte programma’s worden als schoolexamenvak aangeboden aan leerlingen. Het is de bedoeling dat leerlingen van de pilotscholen vanaf schooljaar 2025-2026 (of een jaar later) in leerjaar 4 starten met dit schoolexamenvak.
Over de pgp's
In de programma’s Technologie en Maatschappij voeren leerlingen praktische en realistische opdrachten uit binnen en buiten de school en doen ze hierin een schoolexamen. Bedrijven, instellingen en het vervolgonderwijs zijn hierbij nauw betrokken.
De programma’s kunnen in een kleine variant en/of grote variant worden uitgevoerd:
- De kleine variant betreft examenprogramma’s met een studielast van 120 uur. De school kan het vak als extra onderdeel toevoegen aan het combinatiecijfer.
- De grote variant betreft examenprogramma’s met een studielast van 360 uur. Het praktijkgerichte vak wordt aangeboden als een keuze-examenvak: Technologie in N&T en N&G, Maatschappij in C&M en E&M. De vakken kunnen desgewenst in het vrije deel van elk van de profielen worden aangeboden.
SLO past de conceptexamenprogramma’s de komende jaren aan op basis van de ervaringen van scholen, om uiteindelijk te komen tot definitieve examenprogramma’s.
Subsidie aanvragen
Heeft je school interesse om in het schooljaar 2025-2026 of een schooljaar later aan de slag te gaan met de praktijkgerichte programma’s? Dan kan je van 6 januari tot en met 21 februari 2025 subsidie aanvragen bij DUS-I. Op deze website is ook meer informatie te vinden over de voorwaarden en subsidiebedragen.
In tegenstelling tot wat we eerder berichtten kunnen scholen in 2025 en 2026 geen subsidie meer aanvragen voor de pilot Praktijkroute havo-Educatie, waarbij havoleerlingen zich kunnen oriënteren op het beroep van leraar. SLO en OCW hebben last minute besloten deze pilot stop te zetten. Met de scholen die nu subsidie ontvangen voor het invoeren van PRE gaat OCW in januari in gesprek.
Nieuwe kwartiermaker/programmaregisseur havo-pgp Het bestuur van Havoplatform heeft Wendie Lenssen aangesteld als kwartiermaker/programmaregisseur voor havo-pgp. Vanaf januari 2025 zal zij zich gaan inzetten voor de verdere ontwikkeling en borging van de havo-pgp programma’s Maatschappij en Technologie. |
Havocongres 'Trots op havo' (wachtlijst) Op donderdag 6 februari 2025 organiseert het Havoplatform haar jaarlijkse congres 'Trots op havo'. Dit congres zit vol, maar je kan je nog wel aanmelden voor de wachtlijst. |