Terugblik masterclass Samenwerken voor soepele overgang vmbo-mbo

01 november 2018

Op 8 oktober 2018 organiseerde de VO-raad een masterclass over het samenwerken voor soepele overgang van vmbo naar mbo. Doel van de masterclass was om de deelnemers handzame tools aan te reiken om de samenwerking te versterken op het vlak van de overgang vmbo-mbo.

De bijeenkomst startte met een lezing van Carla Oonk (onderzoeker, docent en onderwijscoördinator). Zij ontwikkelde samen met haar collega’s aan Wageningen Universiteit de zogenaamde ‘boundary crossing’ rubric: een instrument dat kan helpen om te leren van elkaar wie je bent en wat je in huis hebt, effectief samen te werken, wederzijds perspectief en begrip op te maken, en tenslotte tot nieuwe, innovatieve manieren van werken te komen over de grenzen van de bestaande aanpak heen.

Vervolgens vertelde Pim van den Berg (projectleider van de Vakmanschapsroute op het Calvijn college en het ROC van Amsterdam) vanuit de praktijk hoe de samenwerking tussen het vmbo en het mbo vorm kan krijgen. Hij gaf een toelichting op de organisatie van de vakmanschapsroute en de samenwerking tussen het vmbo en het ROC.

In een afsluitende paneldiscussie gingen de sprekers met elkaar en de deelnemers in gesprek over een plan van aanpak voor een soepelere overgang vmbo-mbo.

Bekijk het filmpje:

Geïnteresseerd in de overgang vmbo-mbo?

U vindt onder het thema Onderwijsovergangen meer informatie op onze site. De VO-raad organiseert regelmatig masterclasses over deze en andere onderwerpen; houd daarvoor ons aanbod van activiteiten in de gaten.