Eerste Kamer stemt in met Wet versterking bestuurskracht

01 juni 2016

De Eerste Kamer heeft op 14 juni 2016 ingestemd met het wetsvoorstel versterking bestuurskracht. Nadat de Tweede Kamer op 16 februari instemde met het voorstel, behandelde de Eerste Kamer het wetsvoorstel op 7 juni 2016. De VO-raad kan zich vinden in het wetsvoorstel waar over is gestemd.

Veel onderwerpen die door de Eerste Kamer zijn besproken, raken universiteiten en hogescholen, maar verschillende leden van de Kamer benoemen de noodzaak van een cultuuromslag en de noodzaak van professionalisering voor zowel medezeggenschapsraad, bestuurders en toezichthouders in het onderwijs.

Beroepsstandaard voor bestuurders en toezichthouders

De VVD vroeg tijdens de behandeling minister Bussemaker over de wenselijkheid en mogelijkheid om een beroepsstandaard te ontwikkelen voor bestuurders en toezichthouders waarbij de beroepsgroep zelf bepaalt hoeveel en welke bijscholing plaatsvindt. "Het lijkt dus voor de hand te liggen dat ook bestuurders en toezichthouders naar een volgroeide en volwassen professionaliteit", zei de minister.

Minister komt met brief over kwaliteitsborging na gesprek met veld

De minister heeft hierover al eerder aangegeven dat de veranderende rol van bestuurders vraagt om een permanente investering in professionalisering en deskundigheid. Ze zegt de Eerste Kamer toe om met een brief te komen waarin, nadat er met het veld is gesproken, ‘gekeken wordt hoe we in het onderwijs de kwaliteitsboring van bestuurders en toezichthouders beter vorm kunnen geven’.

Daarnaast benadrukt Bussemaker de verantwoordelijkheid van bestuurders in de informatievoorziening richting de medezeggenschapsorganen. Zoals ook in de Code Goed Onderwijsbestuur 2015 is opgenomen heeft het bestuur een bestuurlijke zorgplicht om er voor te zorgen dat de medezeggenschapsraad tijdig de juiste informatie ontvangt.