Tweede Kamer maakt maatwerkdiploma mogelijk

02 november 2015

Vo-scholen krijgen vanaf komend schooljaar wettelijk de mogelijkheid om de vakken die leerlingen op verschillende niveaus hebben gevolgd en afgerond, te verzilveren in een diploma op maat. De Tweede Kamer heeft zich daarvoor vandaag uitgesproken in een motie die door een brede meerderheid werd aangenomen.

De VO-raad pleitte al langer voor een maatwerkdiploma en is blij met de steun vanuit de Tweede Kamer. Paul Rosenmöller, voorzitter van de VO-raad: “Dit is pure winst voor leerlingen. Met een diploma op maat kunnen we maximaal recht doen aan hun talenten én inspanningen.”

Het is belangrijk dat de verdere uitwerking en realisatie van het maatwerkdiploma in goede afstemming met het vervolgonderwijs gebeurt. De VO-raad is volop in gesprek met de andere onderwijssectoren, maar ook met bonden, leerlingen en ouders over het ‘hoe’ van het maatwerkdiploma. Op donderdag 4 november spreekt de VO-raad hierover ook met staatssecretaris Dekker. 

Bekijk de motie over het maatwerkdiploma.

Update: Op 4 november publiceerde de VO-raad de notitie ‘Diploma op maat – ruimte voor talent in het vo’, waarin de contouren van het maatwerkdiploma worden geschetst. De notitie is een eerste stap in de uitwerking, aan de hand waarvan het gesprek met alle betrokken partijen wordt voortgezet. Zie het bericht 'VO-raad schetst contouren maatwerkdiploma'.