Uitbesteding gediplomeerden naar vavo

16 mei 2022

Op 13 mei 2022 is in de Staatscourant de regeling gepubliceerd over het Besluit samenwerking VO-BVE om minderjarigen met een diploma een grotere kans te geven op toelating tot het vervolgonderwijs van hun keuze door uitbesteding aan het voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (vavo).

Met het besluit wordt uitvoering gegeven aan een motie van Lucas (VVD) en Jadnanansing (PvdA) uit 2013/2014. In die motie werd de regering verzocht om 16- en 17-jarigen met een startkwalificatie, die aanvullende vakken willen volgen met het oog op hun vervolgstudie, via uitbesteding toegang tot het vavo te geven. Dit besluit gaat een stap verder dan de motie, door deze mogelijkheid van uitbesteding ook te openen voor leerlingen met een diploma in de gemengde of theoretische leerweg van het vmbo, alsmede de mogelijkheid om het resultaat van een behaald vak te verbeteren.

Deze vorm van uitbesteding van minderjarige leerlingen vindt al enige tijd plaats. Het betreft leerlingen die bij nader inzien een andere vervolgopleiding willen kiezen, maar niet over de benodigde vakken beschikken, zoals gediplomeerde leerlingen met het profiel Cultuur & Maatschappij of Economie & Maatschappij die Natuur & Gezondheid of Natuur & Techniek nodig hebben om geneeskunde te kunnen studeren of leerlingen die biologie nodig hebben om verloskunde te kunnen doen. Dit besluit voorziet deze praktijk nu van een grondslag in de regelgeving.

Hoeveel leerlingen er gebruik van gaan maken is niet bekend; in de nota van toelichting staat dat de verwachting is dat de groep minderjarige gediplomeerde leerlingen die van deze verruiming gebruik gaat maken gering is (naar schatting circa 160 leerlingen). Het is echter positief dat hiermee leerlingen meer kans wordt geboden op succes in het vervolgonderwijs.

De VO-raad pleit er dan ook voor dat deze mogelijkheid om deficiënties in het vakkenpakket op te pakken ook in het reguliere voortgezet onderwijs toegestaan wordt. Deeleindexamens zijn in het reguliere onderwijs nu namelijk niet toegestaan.