Valuascollege wint Inspiratieprijs Gezonde School 2019

31 oktober 2019

Het Valuascollege uit Venlo heeft de Inspiratieprijs Gezonde School 2019 gewonnen. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de school met het meest inspirerende idee om een gezonde leefstijl van leerlingen te bevorderen. De ‘gouden tip’ van het Valuascollege is gericht op extra aandacht voor het mentaal welbevinden van de leerlingen via positieve psychologie, mindfulness en yoga.

“We zijn enorm blij met deze prijs”, aldus Hans Oostdam, directeur van de school. “Het is een beloning voor iedereen die zich op onze school met ziel en zaligheid inzet voor het welbevinden van onze leerlingen." 

Origineel en gedurfd

De gouden tip werd gekozen uit 25 inzendingen. Iedereen kon stemmen op het meest inspirerende idee; ruim 2000 mensen maakten van die mogelijkheid gebruik. De top vijf van tips is vervolgens voorgelegd aan een leerlingenjury die een top drie heeft samengesteld. Deze drie tips zijn tenslotte beoordeeld door een vakjury.

Zowel de vakjury als de leerlingenjury vinden de tip van het Valuascollege de meest inspirerende en innovatieve gouden tip voor andere scholen. Zo gaf Olivier (13), lid van de leerlingenjury, aan te herkennen dat veel jongeren last hebben van stress en prestatiedruk. Hij denkt dat mindfulness op school hem zou helpen en daarmee ook anderen.

De vakjury zegt in haar juryrapport: ‘Stress bij jongeren komt steeds vaker voor en dit is een hele mooie en inspirerende manier om hier aandacht aan te besteden. Zeker bij pubers. Het laat zien dat elke puber hier baat bij kan hebben, en haalt yoga en mindfulness ook uit het wat softe imago. Daarnaast sluit dit initiatief goed aan bij de nieuwe stroming van positieve gezondheid. Het is origineel en gedurfd om hier in de lessen mee aan de slag te gaan. Uit onderzoek blijkt bovendien dat mindfulness bij lijkt te dragen aan een positieve emotionele ontwikkeling, meer rust en meer concentratie. Ook is het een basis voor respect en welbevinden in de klas.’

Prijzen en andere prijswinnaars

Het Valuascollege kreeg de Inspiratieprijs uitgereikt tijdens de Dag van de Gezonde School op 31 oktober jl. Naast de titel ‘Winnaar Inspiratieprijs Gezonde School 2019’ krijgt de school een bedrag van 1000 euro om de gouden tip verder te ontwikkelen.

Het Udens College (sector vmbo) uit Uden eindigde op de tweede plaats met een project gericht op het slim inzetten van smartphones. En op de derde plaats eindigde basisschool Triangel uit Linne met de tip ‘Gezond eten leer je onderweg van zaadje naar bord!’. Deze scholen krijgen respectievelijk 500 en 250 euro om hun tip verder uit te werken.