Vereenvoudiging banenafspraak uitgesteld

14 april 2021

De invoering van het Breed Offensief, waarmee de Banenafspraak vereenvoudigd moet worden, wordt uitgesteld tot 2022. Dat schrijft minister Koolmees in een brief aan de Tweede Kamer. Het wetsvoorstel is gereed voor plenaire behandeling maar op verzoek van de Tweede Kamer uitgesteld totdat een nieuw kabinet hierover kan debatteren. Daarmee is de beoogde invoeringsdatum van 1 juli 2021 niet meer haalbaar volgens minister Koolmees.

Het Breed Offensief is in februari 2020 door toenmalig staatssecretaris Van Ark ingediend. Het doel van het wetsvoorstel is om kansen op de arbeidsmarkt voor mensen met een arbeidsbeperking te vergroten. Het Breed Offensief is erop gericht om het voor werkgevers makkelijker te maken om mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen. Ook is het de bedoeling dat werk voor mensen met een arbeidsbeperking aantrekkelijker wordt, dat werkzoekenden en werkgevers elkaar makkelijker kunnen vinden en dat de regels rondom de banenafspraak en het quotum eenvoudiger worden. Een van de voorgestelde maatregelen is het mogelijk maken om banen die worden gerealiseerd door inkoop van diensten mee te tellen bij de inkopende werkgever.

De VO-raad betreurt het uitstellen van de invoering Breed Offensief tot 2022 omdat de wetgeving nu op zijn vroegst in 2023 in werking zal treden. Het uitstel is schadelijk voor de doelgroep van de banenafspraak. Het wetsvoorstel zorgt namelijk voor een beter gestroomlijnd plaatsingsproces. Daarnaast regelt het Breed Offensief dat mensen uit de doelgroep worden meegeteld waar zij werken. Van Ark heeft de werkgevers destijds opgeroepen om te handelen alsof de wet al was ingetreden. Door het uitstel worden werkgevers niet beloond voor de moeite die zij doen om werkgelegenheid te creëren voor mensen uit de doelgroep.