Verkiezing voor beste jeugdboek van 2023 in januari van start

21 december 2023

Vanaf begin volgend jaar kunnen jongeren in de onderbouw van het vo stemmen op het boek dat volgens hen de Prijs van de Jonge Jury 2024 voor beste jeugdboek moet winnen. De tien leden van het Jonge Jury Boekgenootschap deelden alvast hun favorieten, als leestip voor leeftijdsgenoten.

De (Prijs van) de Jonge Jury is een initiatief van Stichting Lezen en Passionate Bulkboek, waar vo-scholen met leerlingen uit de onderbouw aan deel kunnen nemen. Begin januari wordt een groslijst van alle boeken gepubliceerd die meedingen naar de prijs. Alle origineel Nederlandstalige boeken uit 2023 voor jongeren van 12 t/m 15 jaar doen mee. De bedoeling is dat leerlingen een aantal van deze jeugdboeken lezen en een stem uitbrengen op hun favoriete titel. De drie boeken met de meeste stemmen worden genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury; op 12 juni wordt vervolgens het winnende boek bekendgemaakt. Jongeren kunnen online stemmen tot 16 mei 2024.

Doel van dit initatief is om jongeren aan het begin van hun middelbareschoolcarrière te stimuleren om (meer) fictie te lezen en een mening te vormen over de boeken die zij lezen. Met het delen van hun tien leestips willen de leden van het Jonge Jury Boekgenootschap leeftijdsgenoten hierbij adviseren over wat leuke, goede boeken zijn.

Gratis lessuggesties

Bij elke leestip is ook een (gratis) lessuggestie ontwikkeld voor scholen en leraren. 

De Dag van de Jonge Jury

De winnaar van de Prijs van de Jonge Jury wordt bekendgemaakt op de Dag van de Jonge Jury op 12 juni 2024 in TivoliVredenburg in Utrecht. Op dit eendaagse leesfeest kunnen leerlingen kennismaken met hun favoriete jeugdboekenauteurs, met hen in gesprek gaan en hun boek(en) laten signeren. Daarnaast volgen ze workshops en kunnen ze boeken ruilen met andere jonge lezers. Om deel te nemen aan deze dag dienen scholen tickets te bestellen (via de webshop op JongeJury.nl).