Versneld VOG voor Oekraïens onderwijspersoneel

23 mei 2022

Oekraïens onderwijspersoneel kan versneld een verklaring omtrent gedrag (VOG) aanvragen via Dienst Justis. De inzet van personeel uit de Oekraïne is nodig vanwege de vele Oekraïense kinderen die in het primair en voortgezet onderwijs instromen, al dan niet op nieuwkomerscholen.

Een VOG aanvragen kan digitaal, schriftelijk via de gemeente of handmatig. Een digitale aanvraag heeft de voorkeur en is de snelste optie, maar kan alleen als de aanvrager al een BSN-nummer en DigiD heeft. Als de aanvrager nog geen BSN-nummer heeft moet de aanvraag handmatig worden ingediend, deze route vraagt normaal meer tijd. Gebruik de tekst 'SPOED Onderwijs' om de aanvraag met voorrang te laten behandelen. Justis zal de zaak dan zo snel mogelijk oppakken, zodat Oekraïnse personeelsleden zo snel mogelijk kunnen worden ingezet.

De spoedprocedure wordt tijdelijk ingezet vanwege de uitzonderlijke situatie. Het is niet toegestaan om de procedure te gebruiken voor andere personeelsleden, die geen rol vervullen in het onderwijs aan ontheemde kinderen.

Voor meer informatie over aanvragen en de verkorte procedure heeft het ministerie van OCW een pagina gepubliceerd.