Voer open gesprek met onderwijsveld over beperkingen van het stelsel

29 maart 2017

Het is belangrijk dat de door scholen ingezette ontwikkeling naar meer eigentijds onderwijs ook de komende kabinetsperiode wordt voortgezet. Om dit proces naar meer maatwerk en flexibilisering te laten slagen zijn niet alleen gerichte investeringen nodig maar ook de bereidheid om waar nodig het huidige onderwijsstelsel ter discussie te stellen. Zonder die bereidheid kunnen we hardnekkige problemen als vroege selectie, ongelijke kansen en te hoge uitval in het vervolgonderwijs niet aanpakken. De VO-raad roept een nieuw kabinet op hierover met het gehele onderwijsveld een open gesprek aan te gaan.

Voorzitter van de VO-raad Paul Rosenmöller: “Er is in het onderwijs een belangrijke ontwikkeling ingezet om jongeren meer ruimte te geven zichzelf te ontwikkelen. In hun eigen tempo en op hun eigen niveau, en niet alleen op cognitief vlak maar ook op andere talenten. Dit neemt meer tijd in beslag dan een kabinetsperiode. Het is van het grootste belang dat die ontwikkeling naar meer eigentijds onderwijs de formatie overleeft en door het nieuwe kabinet wordt gefaciliteerd.”

Tegelijkertijd constateert de VO-raad dat de ontwikkeling naar meer eigentijds onderwijs vast dreigt te lopen als er niet ook fundamentele zaken worden aangepakt. Scholen hebben binnen het VO de laatste jaren meer ruimte gekregen om maatwerk aan leerlingen te bieden. We zien dat scholen in die ontwikkeling aanlopen tegen de grenzen van het stelsel. Rosenmöller: “We moeten ons de vraag stellen of we forse problemen als de vroege selectie, ongelijke kansen van kinderen en te hoge uitval en switchgedrag in het vervolgonderwijs kunnen oplossen binnen het huidige stelsel, met zijn verschillen in opleidingsduur en -inhoud en zijn kwetsbare overgangen. Als het stelsel op punten knelt om talenten van jongeren te ontwikkelen dan vraagt dat om aanpassing. We roepen het nieuwe kabinet op hier gezamenlijk met het onderwijsveld een serieuze verkenning naar te doen.” 

Daarnaast vraagt de VO-raad een nieuw kabinet de ontwikkeling naar een breder kwaliteitsoordeel van de Inspectie te continueren, zodat het bieden van kansen meer wordt beloond en nog bestaande perverse prikkels worden geschrapt. Ook pleit de raad ervoor alle scholen te voorzien van snel internet. Bovendien dienen laptops en devices, net als schoolboeken, vanuit de overheid te worden gefinancierd. Het is eveneens nodig dat de herziening van het curriculum snel wordt voortgezet en niet in de ijskast belandt. Eerder al pleitte de VO-raad ervoor leraren meer tijd en ruimte te geven om het onderwijs verder te ontwikkelen.

CAO

Door de stijging van de pensioenpremie was en is de ruimte voor loonsverhoging beperkt. De VO-raad vindt het reëel om bovenop die beperkte ruimte de komende vier jaar jaarlijks 1,25% extra aan het kabinet te vragen voor loonsverhoging. In totaal dus 5% extra in deze kabinetsperiode. Daarnaast roept de VO-raad de bonden op om in de komende cao-onderhandelingen het gesprek aan te gaan over een eigentijdse cao die aansluit bij de ontwikkelingen in het onderwijs.  Dat wil zeggen: een cao die ruimte en flexibiliteit biedt aan scholen.