Voorlopig geen handhaving verschil resultaten schoolexamen en centraal examen

06 oktober 2022

De Inspectie van het Onderwijs zal voorlopig niet de indicator ‘verschil schoolexamen-centraal examen (SE-CE)’ handhaven. Dit blijkt uit de nieuwsbrief van de inspectie.

De indicator maakt sinds 2016 geen deel meer uit van de beoordeling van onderwijsresultaten, maar is wel onderdeel van de handhaving op de examenlicentie volgens de Wet op het Voortgezet Onderwijs (WVO 2020). Door de examenmaatregelen tijdens de coronapandemie ontbreken betrouwbare gegevens tussen 2020 en 2022. In 2020 hebben geen centrale eindexamens plaatsgevonden. Voor de examenjaren 2021 en 2022 beschikt de inspectie alleen over de examenresultaten inclusief de vakken waarop de leerling een duim heeft kunnen leggen. Deze gegevens geven geen reëel beeld van de behaalde resultaten. Daarom handhaaft de inspectie voorlopig niet op dit verschil SE-CE. Vanaf 2023 bouwt de inspectie de gegevens opnieuw op. De inspectie zal weer gaan handhaven zodra er weer voldoende bruikbare gegevens zijn. De inspectie blijft wel in gesprek met scholen en besturen over het verschil SE-CE als daar aanleiding toe is.

Artikel 2.62 van de WVO 2020 gaat in op de discrepantie tussen het se-cijfer en het ce-cijfer. De regeling bepaalt dat het gemiddelde verschil, gemeten over drie jaren, niet groter mag zijn dan 0,5. Het is goed om te beseffen dat het gaat om een gemiddeld verschil over drie jaar én dat het gaat om het (gewogen) gemiddelde van alle vakken en leerlingen. Het gaat dus niet om het cijferverschil bij individuele vakken. Daarnaast biedt de wet het bevoegd gezag drie jaar de gelegenheid om het gemiddelde verschil terug te brengen tot een half punt of minder indien dat nodig is.