Vrijspraak po-leraren in verdrinkingszaak schoolzwemmen ook belangrijk voor het vo

22 juni 2017

Op 22 juni heeft de rechter twee basisschoolleraren vrijgesproken van schuld aan de dood van het meisje Salam, dat in 2015 verdronk tijdens het schoolzwemmen in Rhenen. De verantwoordelijkheid voor de veiligheid van het schoolzwemmen lag primair bij de drie zwemleraren van het zwembad, oordeelt de rechtbank. Zij krijgen een taakstraf van 60 uur.

De rechtbank oordeelt dat er wel een fout is gemaakt door de leraren door onvoldoende zicht te houden op Salam, maar dat er bij hen geen sprake is van schuld. ‘De leerkrachten waren niet op de hoogte van de protocollen, waarin staat dat zij samen met de zwemleraren verantwoordelijk zijn voor het toezicht op de zwemmende leerlingen. Het is de school aan te rekenen dat de leerkrachten hiervan niet op de hoogte waren. De leerkrachten grepen terug op wat zij in de praktijk gewend waren: tijdens het zwemmen nemen de zwemleraren de verantwoordelijkheid over. Zij wisten niet beter dan dat zij een ondersteunende rol hadden’, zo schrijft rechtspraak.nl.

Voorbereiding

De uitspraak is ook belangrijk voor het vo. Het scenario dat de leraren in bovenstaande zaak persoonlijk aansprakelijk zouden worden gesteld zorgde voor veel onrust onder leraren, en leidde tot twijfel bij leraren en scholen over of ze nog wel door moesten gaan met buitenschoolse activiteiten onder schooltijd zoals schoolzwemmen, sportdagen, museumbezoek en schoolreizen. Nu de leraren zijn vrijgesproken, hoopt de VO-raad dat de rust op scholen weer terugkeert.

Bovenstaande zaak onderstreept wel hoe belangrijk het is dat scholen zich bij het organiseren van buitenschoolse activiteiten goed voorbereiden: de veiligheidsprotocollen – met onder meer afspraken rondom de rollen en verantwoordelijkheden van alle betrokkenen – moeten kritisch worden bekeken, onder alle leraren en schoolleiders bekend zijn en goed worden nageleefd, en de school dient van te voren alle verdere benodigde stappen te nemen om tot een zo veilig mogelijke buitenschoolse activiteit te komen. Stichting School & Veiligheid biedt op zijn website een overzicht van de te nemen stappen voor veiligheid bij buitenschoolse activiteiten.

Tegelijkertijd benadrukt de VO-raad dat bij het werken met leerlingen altijd risico’s zullen blijven bestaan en dat incidenten helaas niet altijd te voorkomen zijn, ook niet bij een goede voorbereiding en het volledig naleven van de protocollen.