Wanneer ziekte melden als relatief verzuim?

07 maart 2017

Omdat is gebleken dat hier nog enige onduidelijkheid over bestaat, wil het project Verzuimregistratie DUO schoolbesturen nader informeren over in welke situaties ziekte gemeld kan worden als relatief verzuim van een leerling (afwezigheid zonder geldige reden).

Sinds 1 augustus 2016 is er een nieuwe werkwijze om relatief verzuim van een leerling te melden. Uit de verzuimmeldingen die tot nu toe zijn binnengekomen, blijkt dat veel verzuimmeldingen betrekking hebben op ziekte. Ziekte is een geldige reden voor afwezigheid van de leerling, denk bijvoorbeeld aan een griep, een ziekenhuisopname of een gebroken been. In principe hoeft ziekteverzuim dan ook niet gemeld te worden.

Ziekte registreren als verzuim

Als de school het vermoeden heeft dat er mogelijk sprake is van ongeoorloofd verzuim in het geval van een ziektemelding, kan dit wel als relatief verzuim gemeld worden. Dit dient dan te gebeuren onder de noemer ‘overig verzuim.’ Scholen dienen in dat geval te handelen conform de afspraken met de gemeente. Hetzelfde geldt voor situaties waarin er sprake is van zorgwekkend ziekteverzuim. Dat kan ook gemeld worden onder ‘overig verzuim.’

Lees ook meer over M@ZL (Medische Advisering Ziekgemelde Leerling), een methodiek voor een integrale aanpak van ziekteverzuim bij scholieren.