Werkgevers kijken nog te eenzijdig naar diversiteit

06 juli 2023

Hoewel de Nederlandse samenleving steeds meer diversiteit kent, vormt de werkvloer in veel organisaties geen afspiegeling hiervan. Wel zijn er enkele voorzichtige verbeteringen in de afgelopen jaren waar te nemen, bijvoorbeeld als het gaat om de leidinggevende posities die vrouwen innemen. Dat staat in het rapport ‘Arbeidsmarkt in kaart: werkgevers’ dat het Sociaal Cultureel Planbureau op 27 juni publiceerde. Het gaat om een langlopend onderzoek onder werkgevers.

Een van de vragen die het rapport beantwoordt is hoe werkgevers denken over diversiteit, inclusie en discriminatie? Diversiteit heeft niet zomaar positieve effecten op organisatieprestaties, maar alleen als dit gepaard gaat met een inclusieve organisatiecultuur en/of inclusief leiderschap in organisaties (Otten et al. 2015). In zulke organisaties voelt elke werknemer zich veilig en gewaardeerd en heeft diegene het gevoel erbij te horen (Hulsegge et al. 2022). Een gebrek aan inclusie hangt samen met uitsluiting of discriminatie (Andriessen et al. 2020).

Diversiteit een positieve invloed op kansengelijkheid

De VO-raad onderschrijft het belang van een inclusieve organisatie en wijst haar leden op de maatschappelijke verantwoordelijkheid voor ondervertegenwoordigde groepen. Meer diversiteit en daarmee representatiever samengestelde teams bevorderen de aansluiting met andere (culturele) groepen in de samenleving en kunnen daarmee een positief effect hebben op onder meer kansengelijkheid.

Aantrekken mensen met arbeidsbeperking

Wat ook opvalt is dat aantrekken van personeel met een niet-westerse migratieachtergrond iets vaker prioriteit krijgt, maar het aantrekken van mensen met een arbeidsbeperking niet. Naast het aantrekken van mensen met een migratieachtergrond of mensen met een arbeidsbeperking, is het hebben van meer vrouwen op topfuncties een aspect van een inclusiever personeelsbestand. ‘Meer vrouwelijke bestuurders’ past hier in maar het thema reikt verder dan dat alleen.

De zogeheten banenafspraak biedt scholen kansen om hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen én goed personeel binnen te halen. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen zo hun plek vinden in de maatschappij én bijdragen aan het onderwijs. Met de banenafspraak worden ook meer baankansen gecreëerd voor leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs en het praktijkonderwijs, die onder de doelgroep vallen.

Internetconsultatie wetsvoorstel ‘Van school naar duurzaam werk’

Deze week is het wetsvoorstel ‘Van school naar duurzaam werk’ gepubliceerd voor consultatie. Het doel van deze wet is het verbeteren van de begeleiding van jongeren met een risico op een afstand tot de arbeidsmarkt. De wet wil op deze manier de kansengelijkheid van deze jongeren bevorderen op hun vaak risicovolle weg naar duurzame economische zelfstandigheid. De input uit de internetconsultatie wordt gebruikt om het wetsvoorstel verder aan te scherpen. De VO-raad vindt het van belang dat het wetsvoorstel wordt aangescherpt zodat het belang van passende nazorg voor pro en vso wordt benoemd. Teleurstellend is de conclusie dat er voor pro en vso met betrekking tot nazorg en loopbaanbegeleiding niets is opgenomen in het wetsvoorstel.