Wetsvoorstel maakt deactivering quotum arbeidsbeperkten mogelijk

04 april 2018

De jaarlijkse quota die voor de verschillende overheidssectoren gelden in het kader van de banenafspraak, worden gedeactiveerd als overheidswerkgevers in een volgend jaar gezamenlijk alsnog voldoende banen weten te creëren voor mensen met een arbeidshandicap. Dit staat in een wetsvoorstel van staatssecretaris Van Ark (SZW) waarmee de ministerraad heeft ingestemd.

De banenafspraak komt voort uit het sociaal akkoord uit 2013, waarin kabinet en sociale partners hebben vastgelegd dat werkgevers extra banen creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. Voor het voortgezet onderwijs geldt dat eind 2023 in totaal 2.640 extra banen moeten zijn gecreëerd. Elk jaar wordt gemeten of het afgesproken aantal banen is gehaald. Als dat niet het geval is, kunnen werkgevers een heffing krijgen opgelegd.

Wetsvoorstel

In de wet was nog niet geregeld dat de quotumheffingen die gelden voor de verschillende overheidssectoren weer gedeactiveerd worden als de overheidswerkgevers gezamenlijk na een inhaalslag het aantal banen in een volgend jaar wel halen. Daarom heeft de ministerraad nu het wetsvoorstel 'deactivering en uitstel quotumheffing in het eerste jaar na activering' aanvaard. Dit wetsvoorstel regelt ook dat er eenmalig over het eerste jaar na activering niet wordt geheven. Daardoor krijgen overheidswerkgevers meer tijd om een inhaalslag te maken en de afgesproken banen alsnog te realiseren.

De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

Bron: Rijksoverheid.nl