Workshop Staat van de Schoolleider drukbezocht: "Het mooiste vak ter wereld"

18 april 2024

Maar liefst 100 schoolleiders uit po en vo kwamen op de door AVS en Schoolleiders VO georganiseerde workshop de Staat van de Schoolleider af. Dezelfde vier thema’s stonden centraal als in 2023: schoolleiderstekort, startersbegeleiding, professionalisering en samenspel schoolleiding en bestuur. In 2023 werkten we dit uit in een factsheet, in 2024 kozen we voor een magazine met acht portretten van schoolleiders in het po en vo met ‘het menselijke verhaal’.

Met de Staat van de Schoolleider vragen we maatschappijbreed meer aandacht, erkenning en waardering voor de cruciale rol van de schoolleider in het funderend onderwijs. Dit is ontzettend hard nodig om ervoor te zorgen dat heel veel nieuwe collega’s staan te trappelen om ook schoolleider te worden. We zetten hiermee niet alleen het mooie vak van schoolleider op de kaart, maar verstevigen ook de positie van schoolleiders.

Bij de presentatie van de Staat van het Onderwijs eerder in de ochtend op 17 april halen Ria Westendorp, waarnemend inspecteur-generaal en Onderwijsminister Mariëlle Paul het al aan: schoolleiders staan voor grote uitdagingen, maar kunnen ook het verschil maken. Beiden geven aan dat het belangrijk is kennis en goede voorbeelden te delen. Paul benoemt expliciet dat het onderwijs voor grote uitdagingen staat wat extra moeilijk is vanwege het leraren- en schoolleiderstekort. Hier loont samenwerking. De workshop speciaal voor schoolleiders was een mooie gelegenheid om aan die samenwerking te werken en concrete voorbeelden te delen.

Sta open voor zij-instroom uit andere (onderwijs)sectoren. Te vaak wordt gezegd: 'Die heeft geen ervaring, die willen we niet’.

Deelnemer uit groepje rondom schoolleiderstekort