Zes nieuwe erkende partnerschappen Samen Opleiden

21 juni 2023

Aspirant-partnerschappen Samen Opleiden nemen vier jaar na de toekenning van de aspirantstatus deel aan een beoordelingsgerichte peer review. Dit voorjaar was het de beurt aan de partnerschappen die gestart zijn in 2019. Deze week kwam het verlossende woord: zes partnerschappen uit het vo kregen een positieve beoordeling en hebben zich hiermee met succes doorontwikkeld tot een erkende opleidingsschool voor leraren.

Voor de peer review leverde elke aspirant-partnerschap een dossier aan waarover zij tijdens de bezoekdag in gesprek ging met een panel van drie experts van de commissie beoordelingsgerichte peer review en een secretaris van DUS-I. Het panel beoordeelde op basis van het dossier en de gesprekken of de aspirant-opleidingsschool de basiskwaliteit gerealiseerd heeft op de vier waarborgen zoals beschreven in het Kwaliteitskader Samen Opleiden en Inductie.  

Zes erkende partnerschappen 

De nieuw erkende partnerschappen uit het vo zijn: 

  1. Haagse Opleidingsschool (HOS) 
    Penvoerder: Lucas Onderwijs, Den Haag  

  2. Brabantse Opleidingsschool (BOS) 
    Penvoerder: Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Tilburg, Brabant 

  3. Opleidingsschool Alium 
    Penvoerder: Stichting Hogeschool van Arnhem en Nijmegen 

  4. Opleidingsschool CVO Groep Zuidoost-Utrecht 
    Penvoerder: CVO Groep Zuidoost-Utrecht, Utrecht 

  5. Alberdingk Thijm OpleidingsSchool (ATOS) 
    Penvoerder: Alberdingk Thijm Scholen VO, Hilversum 

  6. Opleidingsschool Noordermarke 
    Penvoerder: Stichting Roelof van Echten College Hoogeveen, Drenthe  
     

Samen Opleiden & Professionaliseren 

Binnen een partnerschap Samen Opleiden werken lerarenopleidingen en scholen nauw samen om aanstaande leraren voor te bereiden op de onderwijspraktijk. Samen leiden zij studenten voor een groot deel in de praktijk van de scholen op tot leraar. Het streven is om in 2030 alle studenten van lerarenopleidingen op te leiden binnen partnerschappen Samen Opleiden. Zie voor meer informatie over Samen Opleiden de website van het Platform Samen Opleiden & Professionaliseren