VO-magazine

Het VO-magazine houdt u op de hoogte van het reilen en zeilen binnen de vereniging.

Bent u schoolleider of bestuurder en bij ons bekend? Dan ontvangt u 6 keer per jaar het fysieke VO-magazine automatisch en kosteloos op naam. Desgewenst kunt u zich hiervoor afmelden. U kunt uw abonnement beheren via uw Mijn VO-raad account.

Bent u bij ons niet bekend als bestuurder of schoolleider? Dan ontvangt u het magazine niet automatisch. U kunt uzelf wel kosteloos abonneren via uw Mijn VO-raad account.

U kunt het VO-magazine ook online lezen. Lees het magazine dat in mei 2022 verscheen of een van de eerder uitgebrachte magazines.


Themanummer: lessen van corona

In dit nummer besteden we in meerdere artikelen aandacht aan hoe we verder gaan na de coronacrisis.  

Farid Tabarki: ‘Herstel eerst de pedagogische relatie’
Trendwatcher Farid Tabarki is lid van een onafhankelijke commissie die het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) maatschappelijk begeleidt. Die commissie geeft een kritisch signaal af: “Het NPO is opgericht voor het in kaart brengen en verhelpen van leerachterstanden, maar het ontbreken van motivatie om te leren is waarschijnlijk een nog groter probleem.”

Terugkijken op een crisis
In april vroegen we in totaal negentig schoolleiders en bestuurders die actief zijn in raden en commissies binnen de VO-raad hoe zij terugkijken op twee jaar corona. In dit nummer een weergave van hun antwoorden. Vier van hen spraken we uitgebreider, over wat zij hebben geleerd van de crisis.

Coronadagboeken van de GSF
Twee jaar lang maakte bestuursvoorzitter Annet Kil van de Gooise Scholen Federatie (GSF) een ‘liveblog coronavirus’. Vijf dagboeken vormen samen een bijzonder tijdsdocument. 

Educatief partnerschap geeft scholen veerkracht
Wat hebben we geleerd van twee jaar crisis? Stichting Carmelcollege onderzoekt deze vraag, samen met wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam en de Radboud Universiteit. “Educatief partnerschap blijkt van groot belang.”

En verder
Echt luisteren: leerlingparticipatie op het Oostvaarders College / Ilse van Eekelen in Onvergetelijk: “Wat er in de wereld gebeurt, gebeurt ook op school” / De schooltijd van... Bernice Notenboom / Het gebouw: Gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel, met een interview met architect Winy Maas / Columns van Hartger Wassink en docent Nederlands Martijn Simons
 

Adverteren

Adverteren in het VO-magazine kan via onze mediapartner Onderwijsmedia.

Bedrijfsabonnement

Wilt u geen abonnement op naam, maar een aantal exemplaren (met een maximum van 5) van VO-magazine ontvangen op het adres van uw bestuur of school dan is dat ook mogelijk. Een dergelijk abonnement kunt u aanvragen via onderstaand formulier.