Gouden medewerkers

21 juni 2017

“Natuurlijk vergt het (tijds)investeringen om iemand met een arbeidsbeperking in dienst te nemen en ervoor proberen te zorgen dat het in de praktijk ook werkt voor beide partijen, maar dat is het meer dan waard. Ik wil het uitbreiden, niet omdat in de banenafspraak is vastgelegd dat dit moet of om mijn maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen, maar simpelweg omdat het zo goed bevalt en het ons veel oplevert.”

Aan het woord is Suzanne Wijnen, hoofd facilitair bij de VO-raad, die drie jaar geleden Jolanda inhuurde via het UW. “Dit ging eigenlijk toevallig, het UW zit een verdieping onder ons in hetzelfde gebouw en stelde voor iemand met een arbeidsbeperking aan te nemen. Jolanda is toen bij ons gekomen en zij verzorgt nu heel veel facilitaire taken. Ze zorgt er bijvoorbeeld voor dat er voldoende koffie, thee en fruit is, dat de voorraadkast is bijgevuld en de was is gedaan; eigenlijk runt ze zelfstandig de gehele keuken.”

Erg leuk om te doen, aldus Jolanda. “In het begin moest ik wel wennen, vooral aan de kantooromgeving. Maar nu vind ik het vooral erg gezellig en de contacten erg leuk, naast het werk zelf. Ik ben blij weer aan het werk te zijn.” 

Voordelen

En zo kom je gelijk bij het grote voordeel nummer één, aldus Suzanne: je krijgt vaak een sterk gemotiveerde medewerker die zijn of haar werk goed uitvoert. “Je kan veel beter Jolanda in dienst hebben dan iemand die het alleen doet omdat het moet. Jolanda is ook echt gegroeid; ze is met 0 begonnen en regelt nu alles zelf. Als je ziet hoe zij zich ontwikkeld heeft, daar groeien wij ook weer van en krijgen we energie van, dat is ook een groot voordeel.”

Natuurlijk pakt het niet altijd zo goed uit, of kan er iets veranderen in de organisatie of bij de medewerker zelf waardoor het niet meer werkt voor een of beiden partijen. “Maar in dat soort gevallen is het UW heel flexibel; in overleg wordt iemand dan bijvoorbeeld weer teruggeplaatst bij het UW en begeleid naar ander werk. Als werkgever zit je dus niet aan iemand vast, en bij ziekte krijg je bijvoorbeeld ook een vergoeding vanuit het UW (no-riskpolis).”

jolanda

(Tijds)investeringen

De voordelen wegen volgens Suzanne zo zeker op tegen de (extra) investeringen die werkgevers moeten doen als ze een werknemer met een arbeidsbeperking aannemen. “Je moet bijvoorbeeld tijd vrijmaken voor begeleiding en in sommige gevallen aanpassingen aan de werkplek doen. Maar bij Jolanda is dit allemaal erg meegevallen. Het UW verzorgde ook de administratieve dingen en voerde de functioneringsgesprekken met haar. Inmiddels is Jolanda een jaar in dienst bij ons en doen we dit wel zelf." 

Sommigen anderen hebben wel meer aandacht en begeleiding nodig, aldus Suzanne. "Maar als je het zelf leuk vindt iemand te begeleiden en iets wil bereiken, dan is het ook niet erg als er werk aan vast zit. Zeker niet als je uiteindelijk, zoals met Jolanda, een gouden medewerker ervoor terugkrijgt!”

Tip

Suzanne heeft tenslotte nog één tip voor scholen die er ook over denken om iemand met een arbeidsbeperking in te huren. “Om het te laten werken is het vooral belangrijk dat van te voren tot een goede match wordt gekomen. Beschrijf dus goed wat de organisatie en functie inhouden en kijk of dat bij de kwaliteiten en mogelijkheden van de kandidaat past, en kijk vooral bij de sollicitatie ook of er een klik is. Als die er is, heb je een goed startpunt en kan je van daaruit verder gaan bouwen.”

Denkt u er ook over om iemand met een arbeidsbeperking in dienst te nemen, en heeft u nog vragen hierover? Op de pagina ‘Banenafspraak’ vindt u meer informatie. Bij verdere vragen kunt u contact opnemen met Gemma Hufen, beleidsadviseur VO-raad, via gemmahufen@vo-raad.nl.