Ben je net gestart als eindverantwoordelijk schoolleider of heb je maximaal 2 jaar ervaring in deze rol? Het leertraject Beginnend eindverantwoordelijk schoolleider biedt een gefundeerde basis en impuls voor je nieuwe rol als eindverantwoordelijk schoolleider. In dit leertraject vergaar je inzichten over leidinggeven in het onderwijs en reflecteer je samen met collega-schoolleiders op je functie. Gun jezelf een goede start en een zachte landing in je nieuwe rol! 

Ben je net gestart als eindverantwoordelijk schoolleider of heb je maximaal 2 jaar ervaring in deze rol? Het leertraject Beginnend Eindverantwoordelijk Schoolleider biedt een gefundeerde basis en impuls voor je nieuwe rol als eindverantwoordelijk schoolleider. In dit leertraject vergaar je inzichten over leidinggeven in het onderwijs en reflecteer je samen met collega-schoolleiders op je functie. Gun jezelf een goede start en een zachte landing in je nieuwe rol! 
 

Voor wie? 

Dit leertraject is bedoeld voor (beginnend) eindverantwoordelijke schoolleiders zoals conrectoren locatiedirecteuren, rectoren, rector-bestuurders, met maximaal twee jaar ervaring. Het gaat dus om functies waarin je eindverantwoordelijk bent voor het aansturen van een locatie of meerdere teams dan wel groepen docenten en bijvoorbeeld voor het voeren van de functioneringsgesprekken.
 

Wat levert deelname op? 

Na deelname:    

 • Heb je de essentiële elementen onderzocht van effectief leiderschap: wat is er nodig om je team te inspireren en ondersteunen in hun professionele ontwikkeling en dagelijkse werkzaamheden?;
 • Heb je zicht op de fase van ontwikkeling van je schoolorganisatie en de organisatieopdracht;
 • Heb je beter begrip over hoe jouw leiderschapsstijl zich verhoudt tot de organisatie(opdracht); 
 • Heb je gewerkt aan je eigen visie op onderwijs in relatie tot de visie van je schoolorganisatie;  
 • Weet je hoe en wanneer je veranderingen in je organisatie of team(s) aangaat en bespreekt; 
 • Heb je inzicht in het diverse beroep, de leiderschapspraktijken en dilemma’s van de eindverantwoordelijk schoolleider;
 • Heb je meer veerkracht en een beter inzicht in welke positie je in de schoolorganisatie inneemt en hoe je je tot je collega’s verhoudt.

 

Programma op hoofdlijnen 

Keynotes over de verschillende onderwerpen en intervisie staan in dit leertraject centraal. Er is dus sprake van zowel formeel als informeel leren. Op 11 oktober starten we, waarna we in vijf dagen met collega beginnende schoolleiders aan de slag gaan met onderwerpen zoals organisatie- en visieontwikkeling en verandermanagement. In dit leertraject leer je met behulp van intervisie van en met je collega's door gezamenlijk te reflecteren op persoonlijke ervaringen en dilemma's. Aan het begin van het traject zul je ook op zoek gaan naar een VO-managementcoach voor persoonlijke coaching tijdens dit traject.

Sprekers

Onder andere: 

Loes van Wessum  

Dr. Loes van Wessum is senior onderzoeker bij het lectoraat ‘Leraren en lerarenopleiders in inclusieve leeromgevingen’ van Windesheim.  Ze doet onderzoek naar leren (bestuurlijk) leidinggeven aan inclusieve leeromgevingen. Ze werkt daarbij samen met schoolbesturen en schoolleiders die willen onderzoeken op welke wijze ze een inclusieve lerende school kunnen ontwikkelen.  Loes is daarnaast ook senior onderzoeker bij ESHA, de Europese vereniging voor schoolleiders. Ze was een van de onderzoekers die de basis heeft gelegd voor het herziene beroepsprofiel voor schoolleiders in het VO. 

Bas Steenbergen

Bas Steenbergen heeft meer dan 15 jaar ervaring als organisatieadviseur. Hij ondersteunt een breed scala aan organisaties bij het ontwikkelen van leiderschap en het doorvoeren van verandertrajecten, door middel van coaching, training, en advies. Zijn unieke aanpak combineert analytische scherpte met mensgerichte methoden en is vooral pragmatisch. Zijn kwalificaties omvatten NLP Master, Familie- en Organisatieopsteller en Black Belt. 

Kristin Vanlommel

Kristin Vanlommel is lector ‘Organiseren van Verandering in Onderwijs’. In een veranderende maatschappij met groeiende diversiteit is onderwijsinnovatie een belangrijk thema. Er wordt veel vernieuwd, maar de opbrengsten zijn beperkt en we leren er weinig van. Kristin onderzoekt hoe we veranderingen meer evidence-informed en duurzaam kunnen organiseren, wat dit vraagt van de organisatie, het schoolbeleid en het team van professionals. Zij werkte eerder als gastprofessor aan de Universiteit Antwerpen. Ze ondersteunt ook (docenten)teams bij innovatieprojecten en heeft jarenlange ervaring met professionaliseringstrajecten voor schoolleiders rond schoolontwikkeling.  

 

Praktische informatie

Data: 

 

 • Bijeenkomst 1: vrijdag 11 oktober 2024 10.00 - 17.00 uur
 • Bijeenkomst 2: woensdag 20 november 2024 10.00 - 17.00 uur
 • Bijeenkomst 3: woensdag 15 januari 2025 10.00 - 17.00 uur
 • Bijeenkomst 4: woensdag 5 maart 2025 10.00 - 17.00 uur
 • Bijeenkomst 5: woensdag 16 april 2025 10.00 - 17.00 uur

Locatie: 

De Biltsche Hoek, de Bilt

Kosten: 

Deelname aan het traject bedraagt €750,00 (excl. BTW). 

Inschrijven: 

Meld je aan via dit formulier.

Vragen? 

Voor vragen over dit leertraject kun je contact opnemen via info@vo-academie.nl o.v.v. Beginnend eindverantwoordelijk schoolleider.

Direct aanmelden