Ben je net gestart als eindverantwoordelijk schoolleider of heb je maximaal 2 jaar ervaring in deze rol? Het leertraject Beginnend Eindverantwoordelijk Schoolleider biedt een gefundeerde basis en impuls voor je nieuwe rol als eindverantwoordelijk schoolleider. In dit leertraject vergaar je inzichten over leidinggeven in het onderwijs en reflecteer je samen met collega-schoolleiders op je functie. Gun jezelf een goede start en een zachte landing in je nieuwe rol! 

en je net gestart als eindverantwoordelijk schoolleider of heb je maximaal 2 jaar ervaring in deze rol? Het leertraject Beginnend Eindverantwoordelijk Schoolleider biedt een gefundeerde basis en impuls voor je nieuwe rol als eindverantwoordelijk schoolleider. In dit leertraject vergaar je inzichten over leidinggeven in het onderwijs en reflecteer je samen met collega-schoolleiders op je functie. Gun jezelf een goede start en een zachte landing in je nieuwe rol! 
 

Voor wie? 

Dit leertraject is bedoeld voor (beginnend) eindverantwoordelijke schoolleiders zoals conrectoren locatiedirecteuren, rectoren, rector-bestuurders, met maximaal twee jaar ervaring. Het gaat dus om functies waarin je eindverantwoordelijk bent voor het aansturen van een locatie of meerdere teams dan wel groepen docenten en bijvoorbeeld voor het voeren van de functioneringsgesprekken.
 

Wat levert deelname op? 

Na deelname:    

 • Heb je meer veerkracht, en een beter inzicht in welke positie je in de schoolorganisatie inneemt en hoe je je tot je collega’s verhoudt; 
 • Heb je gewerkt aan wie jij als leider bent en aan je eigen visie op onderwijs in relatie tot de visie van je schoolorganisatie;  
 • Beter begrip van hoe jouw leiderschapsstijl zich verhoudt tot de organisatie(opdracht); 
 • Weet je hoe en wanneer je veranderingen in je organisatie of team(s) aangaat en bespreekt; 
 • Hoe je weerstanden doorbreekt en teams bij veranderingen betrekt. Kortom, dompelt jezelf in de wereld van verandermanagement;
 • Inzicht in het diverse beroep, de leiderschapspraktijken en dilemma’s van de eindverantwoordelijk schoolleider.

 

Programma op hoofdlijnen 

Formeel en informeel leren, intervisie, workshops en keynote. Dit komt allemaal voorbij in het leertraject.  Op 13 oktober starten we met een inspirerende lezing in de Week van de Starter. In de vervolgbijeenkomsten ga je met collega-schoolleiders aan de slag met onderwerpen zoals verandermanagement en visieontwikkeling. In dit leertraject leer je van en met je collega's door gezamenlijk te reflecteren op persoonlijke ervaringen en dilemma's (intervisie).

Meer informatie over het programma volgt binnenkort.
 

Sprekers

Onder andere: 

Loes van Wessum  

Dr. Loes van Wessum is senior onderzoeker bij het lectoraat ‘Leraren en lerarenopleiders in inclusieve leeromgevingen’ van Windesheim.  Ze doet onderzoek naar leren (bestuurlijk) leidinggeven aan inclusieve leeromgevingen. Ze werkt daarbij samen met schoolbesturen en schoolleiders die willen onderzoeken op welke wijze ze een inclusieve lerende school kunnen ontwikkelen.  Loes is daarnaast ook senior onderzoeker bij ESHA, de Europese vereniging voor schoolleiders. Ze was een van de onderzoekers die de basis heeft gelegd voor het herziene beroepsprofiel voor schoolleiders in het VO. 

Hans van der Loo  

Hans van de Loo is zelfstandig adviseur en heeft met veel grote organisaties in Nederland samengewerkt. Hij adviseert en schrijft over visie, strategie en cultuur- en organisatieverandering. Hij is auteur van o.a. 'Kus de visie wakker', 'Vaart maken', 'Waar haal je de energie vandaag' en ‘Teaming: de nieuwe realiteit van samenwerken’. 
 

Praktische informatie

Data: 

 

 • Vr 11 oktober 2024 - Startdag (workshops en basics van intervisie) 10.00 - 17.00 uur
 • Do 28 november 2024 - Intervisiesessie van 10.00 - 17.00 uur
 • Do 16 januari 2025 - Intervisiesessie van 10.00 - 17.00 uur
 • Jan / feb / maart (nog in te plannen) - Intervisiesessie
 • Do 27 maart 2025 - Intervisiesessie van 10.00-17.00 uur

Locatie: 

N.n.b. (Regio Utrecht)

Kosten: 

Deelname aan het traject bedraagt €750,00 (excl. BTW). 

Inschrijven: 

Meld je aan via dit formulier.

Vragen? 

Voor vragen over dit leertraject kun je contact opnemen via info@vo-academie.nl o.v.v. Beginnend eindverantwoordelijk schoolleider.

Direct aanmelden