Hoe zorg je ervoor dat leerlingen gemotiveerd raken én blijven? Een vraag die veel leraren en schoolleiders dagelijks bezighoudt. Ervaring leert dat het loont om goed onderzoek te doen vóór je aan de slag gaat met een interventie. Na dit onderzoek weet je waar je school staat in de onderwijsontwikkeling; maar hoe zet je de bevindingen om in effectieve interventies voor de dagelijkse schoolpraktijk ? In deze bijeenkomst 'Leerlingmotivatie: Van onderzoek naar praktijk' op 18 september ga je samen met andere scholen aan de slag met deze vraag.

Houd jij je op jouw school bezig met leerlingmotivatie en wil je daarin een goede eerste óf volgende stap zetten? En vind je het belangrijk om dat te doen met behulp van de kennis van experts en de ervaringen van andere scholen die daar ook mee bezig zijn? Meld je dan nu aan!

Meld je nu aan! 

Wat kun je verwachten?

We openen deze middag met een plenaire lezing van Petra Poelmans gevolgd door een lunch, waarin we ruimte inbouwen om met leerlingen en collega's van andere scholen uit te wisselen. Na de lunch volgen twee workshoprondes waarin je in kleine groepen doelgericht aan de slag gaat met dit onderwerp.

 

 

Programma
Keynote Petra Poelmans

Hoe kan genuanceerd denken over motivatie een positief effect hebben op de leerlingen? En wat kunnen leraren doen om een krachtige leeromgeving te bouwen waarin leerlingen tot leren gestimuleerd worden? Dat zijn vragen waarin Petra Poelmans op ingaat tijdens de key-note. Ze behandelt daarin onder andere recente inzichten uit een grootschalig onderzoek onder leerlingen en praktijkvoorbeelden uit haar lectoraat. Daarnaast is er aandacht voor wat leidinggevenden kunnen doen om leraren en ondersteuners gemotiveerd te houden. De drie basisbehoeften uit de zelfdeterminatietheorie: competentie, autonomie en relatie, gelden immers voor iedereen! 

Workshop Anja Schoots - Agency-vriendelijk onderwijs: de school als brandstof voor motivatie

In deze workshop duiken we in het concept ‘agency’ bij leerlingen: de wil en het vermogen om zelfstandig te leren. In deze workshop verken je: 

  •  Welke invloed je als schoolleider hebt om het fundament hiervoor te leggen, 
  • Op welke manieren je de ruimte geeft aan de agency van leraren 
  • Hoe je monitort wat de impact van hun gezamenlijke inspanning is op de agency van leerlingen.  
  • Wat de relatie van agency tot andere belangrijke uitkomsten bij de leerlingen zoals de leerprestaties en het welzijn is. 

Tijdens deze workshop reflecteer je op je eigen praktijk en context. Met inzichten uit onderzoek en praktijkgerichte voorbeelden bedenk je concrete interventies die passen bij jouw situatie, om een schoolcultuur te creëren waarin de agency van zowel leerlingen als leraren kan floreren. 

Workshop Petra Poelmans - Handvatten voor een krachtige, motiverende leeromgeving

Vrijwel elke leraar kent ze wel: leerlingen die moeilijk aan de gang gaan, moeilijk aan de gang blijven en taken niet altijd afronden. Hoewel je als docent leerlingen niet direct kunt motiveren, kun je door je aanpak en de leeromgeving die je creëert, de motivatie van studenten wel stimuleren. Op basis van de zelfdeterminatie theorie ontwikkelde het lectoraat ‘Motiverende leeromgevingen’ een instrument waarmee leraren kunnen reflecteren op de inrichting van hun lessen én de mate waarin hun gedrag stimulerend is voor leerlingen. Naast het instrument gericht op leraren zal er ook aandacht zijn voor het instrument dat voor schoolleiders ontwikkeld wordt. In deze workshop krijg je concrete handvatten aangereikt die helpen bij het bouwen van een krachtige en motiverende leeromgeving. Daarnaast ga je onder leiding van lector Petra Poelmans aan de slag met een eigen casus en  krijg je een scherper inzicht in hoe jij jouw visie op de  motivatie van leerlingen en jouw rol daarin kunt formuleren.

Workshop De Werkplaats - De Motivatie-motor 

Welke kennis en instrumenten lever je als schoolleider aan zodat leraren hun onderwijs steeds beter kunnen maken? De Motivatie-motor helpt je concreet op weg. De Motivatie-motor is een wetenschappelijk onderbouwd en cyclisch reflectie-instrument dat leraren kan helpen om aan de juiste knoppen te draaien, zodat leerlingen (meer) gemotiveerd raken om te leren. De Motivatie-motor is een eenvoudig instrument waarmee je morgen bij jou op school aan de slag kan. Klik hier om de Motivatie-motor vast te bekijken. In deze workshop kom je erachter hoe je de Motiovatie-motor in kunt zetten in jouw dagelijkse schoolpraktijk. We lanceren dan ook de Motivatiemotor voor het vmbo en praktijkonderwijs.   

Workshop Anne Roose en Ina van Rijssen-Oosterbroek - Efficiënt leren en motiveren: van praktijkvoorbeeld naar actieplan

Hoe maak je leren écht effectief en passend voor elke leerling? Leraar Duits Ina van Rijssen-Oosterbroek en pedagoog Anne Roose bij het Greijdanus Meppel nemen je in deze interactieve workshop mee in hun inspirerende verhaal. Zij ontwikkelden een training over efficiënt leren en motiveren. Deze training is inmiddels uitgegroeid tot een vast onderdeel van het schoolplan van het Greijdanus. Hieruit ontstond een toegankelijke lessenserie leerlingen helpt bij het formuleren en aanpakken van een persoonlijke leervraag.  

Tijdens deze workshop nemen Ina en Anne je mee in hun schoolontwikkeling én ga je actief aan de slag. Samen verkennen jullie welke factoren van invloed zijn op succesvol leren, je krijgt handvatten om direct verschil te maken en je werkt toe naar een concreet actiepunt dat past bij jouw school. 

Wat levert het op?

In deze bijeenkomst:

  • Leer je hoe je resultaten uit eigen én wetenschappelijk onderzoek omzet in een concrete interventie. 
  • Doe je kennis op over de nieuwste inzichten op het gebied van leerlingmotivatie die voortkomen uit praktijkonderzoek. 
  • Hoor je verhalen over de successen en valkuilen van andere scholen die al stappen hebben gezet op dit thema. 
  • Maak je kennis met instrumenten die je op weg kunnen helpen. 

 

Voor wie?

Deze bijeenkomst is voor schoolleiders en leraren die zich binnen hun school bezighouden met leerlingmotivatie. De bijeenkomst is te zien als een vervolg op de werkconferentie Leerlingmotivatie: van inzicht naar inspiratie, maar is zeker niet alleen geschikt voor mensen die hieraan hebben deelgenomen. Of je nu aan het begin van je schoolontwikkeling staat óf al wat langer onderweg bent: deze conferentie helpt je verder! 

Locatie

Op 18 september 2025, van 11:30 tot 16.00 uur bij de Werkplaats, Kees Boekelaan 12, 3723 BA Bilthoven. 

Kosten

Deelname aan deze bijeenkomst is kosteloos.

Meedoen?

Meld je vóór 11 september hier aan!

Vragen?

Heb je vragen over deze bijeenkomst? Stuur dan een e-mail naar voortgezetleren@vo-raad.nl of bel 030 – 23 24 880.

Direct aanmelden