Autoriteit Persoonsgegevens lanceert privacycampagne voor scholen

31 januari 2018

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) start een voorlichtingscampagne voor scholen over de nieuwe Europese privacywet die vanaf 25 mei 2018 geldt. De campagne ‘Privacy gaat iedereen wat aan’ maakt mensen bewuster van hun privacyrechten en biedt scholen praktische hulp bij de naleving van de wet.

Innovatieve, digitale systemen bieden interessante mogelijkheden in het onderwijs. Maar de daarbij behorende persoonsgegevens brengen ook een verantwoordelijkheid met zich mee om daar zorgvuldig en veilig mee om te gaan. Voorzitter van de AP Aleid Wolfsen: 'In een tijd waarin persoonsgegevens gouden handel zijn, is het van groot belang dat die gegevens goed beschermd blijven.'

Met de campagne biedt de AP het primair en voortgezet onderwijs praktische hulp om te voldoen aan hun nieuwe plichten. Onderdeel van de campagne is een lespakket, een digitale ‘regelhulp’ waarmee scholen snel in kaart kunnen brengen wat zij nog moeten doen en de website hulpbijprivacy.nl. De VO-raad volgt de campagne op de voet en kijkt of we communicatie hierop kunnen aansluiten. 

Podcast Privacy in het onderwijs

Om scholen op weg te helpen om hun informatiebeveiliging en privacy op orde te krijgen, hebben Kennisnet en de sectorraden de aanpak IBP ontwikkeld. In de onderstaande podcast vertellen privacy-adviseurs Job Vos (Kennisnet), Maurits Huigsloot (PO-Raad) en Anne Goris (VO-raad) wat scholen moeten regelen om privacy op orde te krijgen.