Beweging in krimplandschap: van Rotterdam tot Drachten

29 januari 2020

Leerlingendaling, opereren in hetzelfde gebied en geen concurrentiestrijd aan willen gaan... Met die omstandigheden komt regionaal samenwerken al snel in beeld voor het behoud van een breed dekkend en kwalitatief goed onderwijsaanbod. Een blik in de media van januari leert dat op diverse plekken in het land beweging te bespeuren is op dit vlak; van een eerste start tot al behoorlijk gevorderd. In dit bericht een overzicht van de mediaberichtgeving hierover.

Uitstellen geen optie

Zorgvuldigheid is een groot goed, maar te lang uitstellen is ook geen optie, aldus bestuursvoorzitter Gert Bergacker uit Gouda in het Reformatorisch Dagblad. "We hebben niet de luxe om niets te doen." 'Zijn’ Driestar College heeft serieuze fusieplannen met het Wartburg College (regio Rotterdam). Ze vinden elkaar ook in de grondslag van de scholen.

In Drachten willen OSG Singelland en CSG Liudger toegroeien naar een ‘samenwerkingslocatie voor praktijkonderwijs’. Beide scholen maken gebruik van hetzelfde gebouw, maar het onderwijs is tot op heden nog volledig gescheiden. Daar gaat dus verandering in komen, berichten Friese media.

Behoud eigenheid

CSG Liudger is ook betrokken bij een andere samenwerking, met vier collega-scholen. De insteek is dat het christelijk middelbaar onderwijs in Noardeast-Fryslân ook in de toekomst blijft bestaan.

En in Meppel (Drenthe) loopt een haalbaarheidsonderzoek naar een bestuurlijke fusie tussen de CSG Dingstede en Stad & Esch. Met name de relatie tussen toezicht, bestuur en leiderschap in de nieuwe stichting vraagt op dit moment om extra verdieping. In de beoogde bestuursfusie blijven de openbare identiteit van Stad & Esch en de christelijke levensbeschouwing op Dingstede volledig bestaan (Dagblad van het Noorden).
 
Al deze bestuurders en scholen nemen verantwoordelijkheid voor het onderwijs in de regio door hieraan samen te werken. Ondanks soms verschillende grondslagen voor hun onderwijs, vinden zij hier een weg in.

Ter inspiratie de onderstaande links naar de artikelen: