Dekker: 'passend onderwijs is kwestie van lange adem'

29 juni 2016

De Tweede Kamer vraagt zich af of passend onderwijs wel op de werkvloer landt en heeft zorgen over het draagvlak bij docenten voor passend onderwijs. Dat bleek in het algemeen overleg van de Kamer met staatssecretaris Dekker naar aanleiding van de voortgangsrapportage over passend onderwijs op 29 juni 2016. Er zijn bij de verschillende Kamerleden ook zorgen over de thuiszitters, de afstemming tussen onderwijs en gemeente, en de bureaucratie.

De staatssecretaris geeft aan ‘dat het beter moet’. Er is veel in beweging en er wordt keihard gewerkt aan de invoering van passend onderwijs, maar het nieuwe systeem vertaalt zich volgens hem nog onvoldoende in de klas. 

De Kamerleden uitten in het debat hun ongeduld over onder meer de ambities van het Thuiszitterspact. Welke resultaatafspraken zijn er voor het einde van dit jaar? Ook willen de partijen dat de samenwerkingsverbanden afspraken over de vorm van doorzettingskracht al aan het einde van dit kalenderjaar hebben gemaakt in plaats van aan het einde van het komende schooljaar.

Vrijwel alle partijen namen met instemming kennis van de conclusie uit het NRO voortgangsonderzoek lwoo dat de middelen voor lwoo en pro niet verevend gaan worden. Wel wordt samen met de VO-raad gezocht naar een goed verdelingsmechanisme op basis van de bouwstenen die zijn aangedragen in het onderzoek. Naar aanleiding van de brief die de VO-raad samen met de PO-Raad had gestuurd werd het verschil in bekostigingsregels tussen lwoo en pro enerzijds en de zware ondersteuning anderzijds door de PvdA een weeffout in de wetgeving genoemd. De staatssecretaris onderzoekt dit verschil in het licht van de wetswijziging die nodig is voor een nieuwe verdelingsgrondslag die nodig is voor lwoo en pro.

Staatssecretaris Dekker deed in het debat de volgende toezeggingen:

  • Onderzoek naar inzet van extra middelen en status van differentiatievaardigheden van leraren.
  • Verdere informatie over meer actie en doortastende aanpak van de Onderwijsinpectie als een school zich niet houdt aan de zorgplicht.
  • Brief over dyslexie in het kader van het masterplan dyslexie volgt dit najaar.
  • In het najaar volgt een voorstel voor thuiszitters die voor minder dan 50% van de tijd onderwijs volgen, mogelijk via een experiment.
  • Er komt een voorstel over doorzettingsmacht voor het einde van het jaar of schooljaar.
  • Monitor hoogbegaafden verschijnt in december 2016.
  • Concrete ambitie en doelen terugdringen thuiszitters delen met de Kamer.
  • Aan de staatssecretaris van SZW wordt gevraagd om een brief te sturen over EMB-leerlingen van 18 jaar en ouder. 
  • Overleg over meer eenduidigheid in de basisondersteuning met de sectorraden én de organisaties van de leraren.
  • De berekening voor de financiële ruimte vanwege de daling van leerlingen binnen cluster 2 volgt.
  • De bovenregionale voorzieningen komen terug in de volgende voortgangsrapportage. Met de PO-Raad en de VO-raad wordt hierover gesproken, er wordt mogelijk een projectleider ingeschakeld én een link gelegd met het inkoopproces van de gemeenten.