Doe mee aan de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023

28 maart 2023

Hoe gaat het met de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van jongeren? Zijn ze gelukkig? Hebben ze stress? De komende maanden ontvangen alle middelbare scholen een uitnodiging om mee te doen aan de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023 van de GGD’en en het RIVM.

De Gezondheidsmonitor Jeugd 2023 is hét onderzoek voor scholen op het gebied van gezondheid en welzijn en de VO-raad beveelt scholen aan waar mogelijk aan het onderzoek deel te nemen. De resultaten uit de gezondheidsmonitor worden voor lokaal, regionaal en landelijk gezondheidsbeleid gebruikt. Het ministerie van OCW zal de resultaten ook voor de landelijke monitoring van het Nationaal Programma Onderwijs gebruiken. In 2027 wordt het onderzoek herhaald.  

Uitvoering in najaar 2023 

De monitor wordt uitgevoerd tussen half september en eind november 2023. Leerlingen uit klas 2 en 4 van het voortgezet onderwijs vullen in de klas een online vragenlijst in met vragen over hun gezondheid, welzijn en leefstijl. De komende twee maanden kunnen scholen een uitnodiging voor deelname verwachten.  

Rapportage met resultaten van de school 

Scholen die meedoen, ontvangen in de loop van 2024 een rapportage met de resultaten van de school. Hiermee krijgen scholen een betrouwbaar beeld van de (mentale) gezondheid en het welzijn van leerlingen.  

Meer informatie 

Meer informatie over (deelnemen aan) de Gezondheidsmonitor Jeugd is te vinden in de flyer of op de website van de Gezondheidsmonitor.  

Wilt u zich meteen aanmelden om mee te doen? Dit kan bij uw regionale GGD of via AanmeldenMonitorJeugd@ggdghor.nl.  

De Gezondheidsmonitor Jeugd wordt sinds 2015 eens in de vier jaar uitgevoerd door alle GGD’en in samenwerking met het RIVM. Het vorige onderzoek in 2021 was een extra corona-editie. Het ministerie van VWS en alle Nederlandse gemeenten zijn opdrachtgever van de monitor.