Geactualiseerde Governancecode Funderend Onderwijs van kracht

26 juni 2025

De geactualiseerde Governancecode Funderend Onderwijs is officieel van kracht. Op 5 juni stemden de leden van de VO-raad en PO-Raad al in met de vernieuwde code, gevolgd door goedkeuring in de algemene ledenvergadering van de VTOI-NVTK op 25 juni. Daarmee geldt de code vanaf 25 juni 2025 voor goed bestuur en intern toezicht in het primair en voortgezet onderwijs.

Drie aanvullende lidmaatschapseisen VO-raad

De code is gebaseerd op vijf kernprincipes: verantwoordelijkheid, verbinding, lerend vermogen, integriteit en openheid. Op basis hiervan zijn normen geformuleerd, die richting geven aan goed bestuur en toezicht in het funderend onderwijs. Verder bevat de code de lidmaatschapseisen/-voorwaarden van de drie verenigingen (hoofdstuk 4 t/m 6). Voor de VO-raad zijn er drie volledig nieuwe lidmaatschapseisen.

  1. Accreditatieplicht voor bestuurders binnen 5 jaar (uiterlijk 1 januari 2031): Een statutair bestuurder werkt aan de eigen professionalisering door één keer in de vijf jaar deel te nemen aan accreditatie zoals door de eigen sectororganisatie aangewezen. Een statutair bestuurder start één jaar na benoeming met het accreditatietraject. 
  1. Maatschappelijke verantwoording: Het bestuur legt via het jaarverslag verantwoording af over de wijze waarop door middel van samenwerking invulling wordt gegeven aan de brede maatschappelijke verantwoordelijkheid.  
  2. Heldere integriteitsnormen: De combinatie van bestuurs- of intern toezichtsfuncties met belangen in en/of een functie bij onderwijsadviesbureaus (inclusief zelfstandige ondernemingen die actief onderwijsadviesdiensten verlenen) die voor de onderwijssector vo werken, is niet toegestaan. De onderwijsorganisatie legt dit vast in de eigen integriteitscode.  

 

Vragen? Casus inbrengen? Commissie Code Goed Onderwijsbestuur helpt verder 

Heb je een vraag over de nieuwe code? Wil je sparren over toepassing in jouw praktijk? Of wil je een casus aandragen over bestuurlijke dilemma’s? Neem dan contact op met de Commissie Code Goed Onderwijsbestuur. De commissie denkt mee, biedt reflectie en draagt bij aan verdere doorontwikkeling van de code op basis van praktijkervaringen.  ​