Gebruik Voorziening vroegtijdig aanmelden flink toegenomen

09 februari 2022

Dit schooljaar is het gebruik van de Voorziening vroegtijdig aanmelden (VVA) flink toegenomen; inmiddels hebben 433 vo-scholen gegevens aangeleverd van leerlingen die de overstap van vmbo naar mbo maken. De verwachting is dat dit aantal – ondanks de deadline van 1 februari - de komende weken nog verder zal stijgen.

Op 1 september 2020 is de Voorziening vroegtijdig aanmelden in werking getreden. In het eerste jaar van het bestaan van de VVA werd de voorziening nog beperkt gebruikt.

Onderzoek

Het afgelopen half jaar heeft de projectgroep VVA gesproken met vertegenwoordigers van vo-scholen, gemeenten en regionale meld- en coördinatiepunten. Dit heeft waardevolle suggesties opgeleverd voor verbetering van de VVA. De uitkomsten van deze gesprekken zijn op 18 januari besproken in de Stuurgroep VVA. Op basis van deze bespreking heeft het ministerie van OCW besloten om een onafhankelijk onderzoek te laten uitvoeren naar de VVA om zo beter onderbouwd keuzes en besluiten te kunnen nemen over het vervolg van de VVA. De planning is erop gericht om de uitkomsten van dit onderzoek, inclusief adviezen voor het vervolg, in juni te bespreken in de Stuurgroep VVA. Zodra hierover meer bekend is, zullen wij u informeren