Groeifondsaanvragen voor onderwijs toegekend

30 juni 2023

Uit het Nationaal Groeifonds zijn - al dan niet onder aanvullende voorwaarden - middelen aan drie aanvragen toegekend die een financiële impuls geven aan de kwaliteit van het onderwijs. Dat blijkt uit het persbericht van het ministerie van OCW op 30 juni 2023. De VO-raad was bij alle drie de gehonoreerde aanvragen betrokken.

 

Innovatieprogramma onderwijshuisvesting

Voor onderwijshuisvesting was er een gezamenlijke aanvraag door OCW, PO-Raad, VO-raad en VNG voor een innovatieve aanpak bij het verhogen van de vervangingsgraad en kwaliteit van schoolgebouwen op het gebied van duurzaamheid, gezondheid en inclusiever onderwijs. Bij dit proces zijn de leden van de VO-raad actief betrokken. Bij de toekenning zijn nog wel enkele voorwaarden gesteld. Komende week zullen we daar de gevolgen van bekijken en voor uitgebreidere berichtgeving zorgen. Er is € 275 miljoen voorwaardelijk toegekend en € 209 miljoen gereserveerd.

 

'Nationale Aanpak Professionalisering van Leraren’

De aanvraag voor de 'Nationale Aanpak Professionalisering van Leraren’ (NAPL) is ook toegekend. Dit is een initiatief van het ministerie, werkgevers- en werknemersorganisaties en lerarenopleidingen*. De aanpak is erop gericht om de professionalisering van leraren tijdens de hele loopbaan te stimuleren en de verbinding met lerarenopleidingen te verbeteren. Er is € 73 miljoen definitief toegekend en € 87 miljoen voorwaardelijk.

 

'Investeren in talent van de toekomst'

Het voorstel 'Investeren in talent van de toekomst' is een impuls om via 80 regionale netwerken het techniekonderwijs naar een hoger niveau te tillen en jongeren met (natuur)wetenschap, betatechniek en ICT in aanraking te laten komen. Hiervoor is een bedrag van € 352 miljoen gereserveerd.

*VO-raad, MBO Raad, PO-Raad, Universiteiten van Nederland, Vereniging Hogescholen, AOb, FvOv, Platform VVVO, BVMBO en het Lerarencollectief.