IBP in de jaarcyclus - Zo gebruik je de Handreiking ‘Sturen op Digitale Veiligheid’

13 mei 2025

Wil je weten hoe je regie houdt op digitale veiligheid en hoe je informatiebeveiliging en privacy (IBP) op een goede manier in de jaarcyclus meeneemt? Gebruik dan de geüpdatete interactieve (PDF) handreiking ‘Sturen op Digitale Veiligheid’, die speciaal voor onderwijsbestuurders is ontwikkeld. Deze handreiking laat aan de hand van een lemniscaat zien hoe je IBP inbedt de bestaande jaarlijkse beleids- en uitvoeringsprocessen. Hieronder lees je hoe je de interactieve PDF gebruikt om effectief regie te nemen over IBP binnen je organisatie.

Wat kan ik met de handreiking ‘Sturen op Digitale Veiligheid’?

De handreiking maakt visueel hoe je informatiebeveiliging en privacy onderdeel maakt van de jaarcyclus, op strategisch, tactisch en operationeel niveau. Per fase in de jaarcyclus wordt concrete uitleg gegeven over welke IBP stappen essentieel zijn voor een digitaal veilige organisatie, met daarbij handige verwijzingen naar templates, tools en ander ondersteuningsaanbod. Deze interactieve handreiking laat zien dat IBP niet alleen de verantwoordelijkheid is van de IBP’er(s) en/of de ict-afdeling, maar dat het alle domeinen binnen de schoolorganisatie raakt, zoals HR, Financiën, Facilitair en Huisvesting. 

Hoe werkt de visualisatie?

Op de overzichtspagina staat de lemniscaat 'IBP in de jaarcyclus', een symbool van de continue cyclus van beleidsontwikkeling en -uitvoering. Klik op een van de items in de lemniscaat (zoals Beleidsvorming, Beleidskader of Uitvoeringskader) om naar de achterliggende infopagina te gaan.

Infopagina's:

  • Elke infopagina bevat gedetailleerde informatie over de nodige acties op het gebied van IBP die bij een bepaalde fase in de jaarcyclus horen (zoals Beleidsvorming, Beleidskader en Uitvoeringskader, Monitoring/Rapportage). Elke fase heeft een korte, IBP-specifieke uitleg, met in de zijlijn concrete tools, links en verwijzingen voor bestuurders, die helpen bij het delegeren en controleren van IBP-maatregelen.
  • Klik op 'volgende' om naar het volgende item in de lemniscaat 'IBP in de jaarcyclus' te gaan. De voortgang in de interactieve PDF wordt weergegeven in de mini-lemniscaat onderaan de pagina, waar je kunt zien in welke fase je je bevindt en wat er daarna komt.
  • Gebruik de zwarte pijltjes (links/rechts) om naar het volgende of vorige item te navigeren. Klik op de homebutton om terug te gaan naar de beginpagina met de grote lemniscaat 'IBP in de jaarcyclus'.

 

Conclusie

De interactieve PDF 'IBP in de jaarcyclus’ is een hulpmiddel om bestuurders te ondersteunen bij het integreren van IBP in de jaarcyclus van hun schoolorganisatie. Door deze visualisatie te gebruiken, kunnen bestuurders effectief de regie nemen over IBP en zorgen voor een digitaal veilige leer- en werkomgeving voor leerlingen en medewerkers.

Handreiking voor toezichthouders

Speciaal voor interne toezichthouders ontwikkelde VTOI-NVTK in samenwerking met de PO-raad, de VO-raad en Kennisnet ook de handreiking ‘De rol van de RvT bij digitale veiligheid’. In deze handreiking wordt het belang van het implementeren van het Normenkader IBP toegelicht. Daarnaast biedt de handreiking een gespreksleidraad met essentiële vragen, tips en onderwerpen voor de dialoog tussen interne toezichthouders en bestuurders. 

 

Digitaal Veilig Onderwijs 

Met het programma Digitaal Veilig Onderwijs bundelen het ministerie van OCW, Kennisnet, SIVON, de PO-Raad en VO-raad hun krachten voor een onderwijssector waarin iedere leerling digitaal veilig kan leren en medewerkers digitaal veilig kunnen werken. Het programma biedt schoolbesturen en leveranciers heldere leidraden en een concreet ondersteuningsaanbod. Zo kunnen zij voldoen aan hun verantwoordelijkheid om een digitaal veilige organisatie te realiseren. Stap voor stap, Bit by Bit.