In de media: Geen lunch, geen ouderbijdrage en zelfs douchen op school; armoede sijpelt scholen binnen

27 september 2022

De toenemende armoede raakt ook steeds meer leerlingen en hun ouders en is meer en meer zichtbaar in de klas, zo bericht RTV Utrecht in een artikel, dat ook werd overgenomen door de NOS. Kijk daarom als school kritisch naar de activiteiten die je dit jaar wilt bekostigen vanuit de vrijwillige ouderbijdrage en naar de verplichte schoolkosten die er zijn, aldus VO-raad voorzitter Henk Hagoort in dit artikel.

De groeiende armoede heeft ook steeds meer gevolgen voor leerlingen, zo schrijft RTV Utrecht. Een van de pijnpunten is de vrijwillige ouderbijdrage, die voor sommige ouders lastiger te betalen is. Het is belangrijk voor scholen om hier rekening mee te houden, aldus Henk Hagoort. “Als te weinig ouders de vrijwillige ouderbijdrage betalen dan kunnen niet alle activiteiten die scholen aan willen bieden, doorgaan. Scholen zullen dus kritisch moeten kijken naar welke activiteiten ze de kinderen aanbieden.”

Ook zegt Hagoort dat scholen goed moeten opletten bij de verplichte schoolkosten die er zijn, zoals voor een rekenmachine of een atlas. “Als je ouders vraagt die dingen te kopen kun je zomaar iemand in de problemen brengen. Een beetje oog voor elkaar en maatwerk, dat helpt al.”

De armoede gaat verder dan het niet kunnen betalen van activiteiten of schoolspullen, zegt Hagoort. “Ik was laatst op een school in Eindhoven en daar zeiden ze dat sommige kinderen na schooltijd langer op school blijven en zeggen: ‘Hier is het tenminste warm’. Er zijn meer en meer kinderen die geen ontbijt of lunch meehebben. Kinderen komen lastig in een goede leerhouding als ze slecht hebben gegeten. Door corona was er al leerachterstand. Dus we maken ons wel zorgen.”

De VO-raad hoort ook over armoede onder personeel. Hagoort raadt scholen aan om dan ook niet alleen naar kinderen om te kijken maar ook naar het eigen personeel. “Misschien is iemand al geholpen met een voorschot op de eindejaarsuitkering.”

 

Handreiking en webinar
In de handreiking ‘Omgaan met armoede’ worden acties omschreven die scholen kunnen ondernemen om leerlingen en ouders in armoede te ondersteunen. Deze handreiking is in het najaar van 2022 geactualiseerd. 

Op 17 november van 16:00 tot 17:00 uur organiseert de VO-raad een webinar rondom het thema armoede