Kamerleden willen geld subsidieregeling onderwijsregio’s ‘teruggeven aan de scholen’

03 juli 2025

Kamerleden Soepboer (NSC) en Ceder (ChristenUnie) hebben een - aangepaste - motie ingediend waarin ze de regering verzoeken ‘geld dat is toegevoegd aan de subsidieregeling onderwijsregio’s en daarvoor is weggehaald bij scholen, terug te geven aan de scholen.’ Voor het vo gaat het hierbij om de helft van de prestatieboxmiddelen SHRM.
Op 3 juli werd in de Tweede Kamer gestemd over diverse (onderwijs)moties; hierbij werd bekend dat de motie over de onderwijsregio's van Soepboer en Ceder is aangehouden. Voorlopig wordt hier dus nog niet over gestemd. 

In december 2024 heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen die de regering vraagt om van de subsidieregeling voor onderwijsregio’s een structurele stimuleringsregeling te maken en geen extra bestuurslagen en governance te verplichten voor onderwijsregio’s. De staatssecretaris heeft daarop onder andere aangegeven dat de subsidieregeling vanaf 2026 meerjarig wordt, waarmee er meer continuïteit wordt geboden. Ook lichtte ze daarin toe dat het aan de partijen in een onderwijsregio is om te bepalen op welke wijze zij samenwerken en hoe ze zorgen dat de middelen zo veel mogelijk ten goede komen aan de klas en de leerling. Dit wordt ook gemonitord.

Soepboer en Ceder zien dit niet als voldoende uitvoering van hun motie, en hebben daarom nu een aangepaste motie ingediend. In deze aangepaste motie verzoeken zij concreet om geld dat is toegevoegd aan de subsidieregeling onderwijsregio’s, en daarvoor is weggehaald bij scholen, terug te geven aan de scholen. Voor het vo gaat het hierbij om de helft van de prestatieboxmiddelen SHRM.

De VO-raad ziet dat onderwijsregio’s wel al samenwerken op zaken die te maken hebben met het strategisch personeelsbeleid, maar dat veel scholen vooral ook graag willen blijven doen wat zij tot dit jaar al deden met de SHRM-middelen uit de prestatiebox. In dat opzicht zou het voorstel van Soepboer en Ceder positief kunnen uitwerken. Deze SHRM-middelen – ook het deel dat nog wel direct naar de schoolbesturen gaat – hebben echter ook nog geen structurele vorm gekregen. De VO-raad pleit ervoor om scholen en schoolbesturen ook langdurige zekerheid te geven over deze middelen, zodat zij duurzaam kunnen bouwen aan versterken van hun personeelsbeleid.

We hebben er vertrouwen in dat de samenwerkingsstructuur van onderwijsregio’s - ook als het gaat om samenwerken aan strategisch personeelsbeleid in het belang van werving en behoud van leraren - van meerwaarde is, ook als de middelen daarvoor direct bij de schoolbesturen landen.  De onderwijsregio’s bieden een kans om de al bestaande regionale samenwerking te verduurzamen en tot een goede lange termijn aanpak te komen voor de arbeidsmarktuitdagingen.