Laatste ontwikkelingen onderwijsconvenant

03 november 2019

De Algemene Onderwijsbond (AOb) heeft zondag laten weten afstand te nemen van het vrijdag gesloten convenant met minister Slob. Ook heeft ze aangekondigd dat de staking op 6 november alsnog doorgaat. De voorzitter van de AOb, Liesbeth Verheggen, heeft aangekondigd haar functie neer te leggen. Dat een voorzitter zich genoodzaakt ziet om op te stappen vindt de VO-raad tragisch.

De VO-raad staat nog steeds achter de inhoud van het convenant. Wij blijven ons, bij voorkeur met alle sociale partners, ervoor inzetten dat de middelen structureel worden in een volgende kabinetsperiode. Structurele problemen moeten immers structureel worden opgelost. Het is van groot belang dat het geld zo spoedig mogelijk naar de besturen en teams gaat om aan de slag te gaan met het lerarentekort.

Zoals bekend in eerdere berichtgeving van de VO-raad is het stakingsmiddel een verantwoordelijkheid van de vakbonden en niet van de werkgevers. Wel heeft de VO-raad begrip voor de doelen uitgesproken.

Minister Slob zegt in een reactie op de hernieuwde stakingsoproep voor onderwijspersoneel dat de afspraken over extra geld voor het onderwijs overeind blijven. "Het doel van het akkoord is om zoveel mogelijk krachten te bundelen om het personeelstekort in het onderwijs verder aan te pakken".