Lancering website loopbaanperspectieven voor leraren

10 juni 2021

Vandaag is een nieuwe website gelanceerd speciaal voor leraren in het voortgezet onderwijs: www.loopbaanleraren.nl. Leraren kunnen er zien wat hun ontwikkelmogelijkheden en eventuele volgende stappen in hun carrière zijn. Ook aan bestuurders, schoolleiders en hr-medewerkers is gedacht: op de site staan handreikingen en tips die hen ondersteunen bij het begeleiden van leraren.

Het vak van leraar biedt veel kansen om jezelf te ontwikkelen en te groeien als professional. Maar lang niet alle leraren ervaren die rijkheid aan mogelijkheden. Het is dus essentieel om die mogelijkheden inzichtelijk te maken. Daarom hebben de VO-raad en het project Leraar in Amsterdam, een kleurrijk beroep van de gemeente Amsterdam loopbaanleraren.nl ontwikkeld, over alle mogelijkheden die een leraar heeft.

Video’s, tips en handreikingen

Op de site vertellen leraren hoe zij hun loopbaan inrichten. In video’s en tekst lichten ze toe waarom zij bepaalde stappen hebben genomen en welke voordelen zij daarvan ervaren. Zo vertelt Bart Giethoorn, leraar natuurkunde én eigenaar van een bedrijf in gamification. “Ik geef trainingen en workshops aan docenten en schrijf over motiverend lesontwerp. In mijn leraarschap en het trainerschap heb ik dezelfde kwaliteiten nodig. Bij allebei moet je enthousiast zijn en dit ook kunnen overdragen. Ik denk dat ik een betere docent ben omdat ik ook ondernemer ben.”

Loopbaanleraren.nl inspireert op deze manier leraren om ook over hun loopbaan na te denken. Bij de interviews staan tips en handreikingen, zodat bezoekers van de site zelf verder kunnen onderzoeken wat bij hen past.

De nieuwe site is niet alleen voor leraren bedoeld, maar ook voor leidinggevenden en hr-medewerkers die hen begeleiden of faciliteren in hun professionele ontwikkeling. Voor hen zijn er speciale tips, waarmee zij leraren op hun school beter kunnen begeleiden bij het maken van loopbaankeuzes.

Zes perspectieven

De website is opgebouwd vanuit zes perspectieven, die elk een mogelijke stap in de loopbaan van een leraar schetsen. De perspectieven zijn:

  1. Van beginner naar expert: Een leraar is nooit uitgeleerd. Of het nu gaat om je eigen vakgebied of om didactische vaardigheden: er valt genoeg te verdiepen.
  2. Switchen van school en vak: Niets houdt je tegen om als leraar in meerdere vakken les te geven. Of om te switchen van school of vak.
  3. Naar een flexibele loopbaan: Met een tweede carrière combineer je bijvoorbeeld een eigen bedrijf met een parttimefunctie in het onderwijs.
  4. Andere taken en rollen: Om leerlingen het beste onderwijs te kunnen bieden, zijn ook mentoren, decanen en coaches nodig.
  5. Groeien naar leiderschap: Leraren die zich willen toeleggen op leiderschap, kunnen binnen de school doorgroeien naar de functie van teamleider of groeien als teacher leader.
  6. Mijn bereik vergroten: Leraren kunnen zich ontwikkelen door bijvoorbeeld intern begeleider te worden, of door actief te worden in een vakinhoudelijke vereniging of netwerk.
     
Het programma Voortgezet Leren van de VO-raad start in september 2021 met een Leernetwerk leerloopbanen van leraren. Meer informatie over dit leernetwerk vind je op voortgezetleren.nl.

De VO-raad zet zich al lange tijd in voor het versterken van de loopbaanmogelijkheden voor leraren. Meer informatie over mogelijkheden om hier als bestuur of school, HR, schoolleider of leraar mee aan de slag te gaan vind je op de themapagina van de VO-raad.