Nog geen accountant gevonden voor de controle 2023? Meld het ons!

14 december 2023

In de afgelopen maanden hebben we van een aanzienlijk aantal schoolbesturen en samenwerkingsverbanden signalen ontvangen dat zij geen accountant kunnen vinden, slechts één of twee inschrijvingen ontvangen op offerteverzoeken en/of geconfronteerd worden met forse prijsstijgingen of bijzondere voorwaarden. Onlangs is voor de aanpak van dit probleem een werkgroep bestaande uit PO-Raad, VO-raad, accountantskantoren, administratiekantoren, OCW, DUO en de Inspectie van het Onderwijs bijeengekomen.

De werkgroep constateert enerzijds een dalend aantal (onderwijs)accountants. In de achterliggende periode zijn enkele kantoren gestopt met het bedienen van schoolbesturen. Nieuwe en doorgaans kleinere kantoren die zich richten op de sector, worden veelal bemenst door accountants die eerder werkzaam waren bij bestaande kantoren. Daarnaast loopt de instroom in accountantsopleidingen op hogescholen en universiteiten al een aantal jaren terug. De krapte maakt dat accountantskantoren veelal eerder de keuze maken voor grotere onderwijsinstellingen als (nieuwe) klant en bestaat er ook een reëel risico op een toename van de prijzen.

Anderzijds constateert de werkgroep steeds verder toenemende controle- en verantwoordingslasten, als gevolg van aanvullende wet- en regelgeving. Daarbij is de druk op het jaarverslagproces dit jaar verder opgehoogd door OCW als gevolg van de aanpassing van de beleidsregel financiële sancties bij bekostigde onderwijsinstellingen.

Hierdoor kunnen scholen die hun jaarverslag niet op tijd hebben kunnen indienen gekort worden op de bekostiging. Dit heeft de druk op administratiekantoren en accountantskantoren verder verhoogd, wat één van de oorzaken is dat deze zich soms terugtrekken uit de sector.

Kortom: minder accountants, toenemende verantwoordings- en controlelasten en een strengere handhaving, maken de noodzaak groot om gezamenlijk te werken aan oplossingen. Structurele aanpassingen vragen veelal een lange doorlooptijd, daarom wordt er gelijktijdig gezocht naar oplossingen voor de korte termijn. Hierover hopen we begin volgend jaar nader te informeren.

Nog geen accountant gevonden voor de controle 2023? Meld het de VO-raad!

Om een goed beeld te krijgen van de omvang van het probleem, vragen wij schoolbesturen en samenwerkingsverbanden in het VO zich bij ons te melden, als zij tot op heden nog géén accountant hebben gevonden voor de controle van 2023 (via reiniergoedhart@vo-raad.nl). Deze schoolbesturen worden overigens dringend geadviseerd om goed te documenteren welke acties zij in dit kader hebben ondernomen.

Daarbij zijn we ook benieuwd naar de ervaringen van schoolbesturen die voor de controle van 2023 alsnog een accountantskantoor hebben gevonden. Binnenkort zullen wij deze schoolbesturen vragen, via een vragenlijst om inzicht te geven in het aanbestedingsproces.