Nu online: webinar 'De rol van de bestuurder bij de verbetering van het leesonderwijs'

18 april 2023

Bij de verbetering van het leesonderwijs is een belangrijke rol weggelegd voor besturen en bestuurders. Tijdens een webinar op 11 april gaf Mirjam Snel (voorzitter Kennistafel Effectief Leesonderwijs) uitleg over de Kwaliteitswaaier Effectief Onderwijs in Begrijpend Lezen. Bestuurders Cristel Wieman (Stichting Klasse) en Dirk Speelman (VariO Onderwijsgroep) vertelden hoe zij binnen hun bestuur werken aan het leesonderwijs. Het webinar is terug te kijken.

Effectief leesonderwijs is van groot belang voor de ontwikkeling van kinderen. In Nederland maken we ons zorgen om de kwaliteit en resultaten van het leesonderwijs, van zowel basisschoolleerlingen als leerlingen in het voortgezet onderwijs.

De Kwaliteitswaaier

De afgelopen decennia is veel wetenschappelijke kennis ontwikkeld over effectief leesonderwijs in begrijpend lezen. Deze kennis vindt nog onvoldoende zijn weg naar de praktijk. De Kennistafel Effectief Leesonderwijs heeft de aanwezige wetenschappelijke kennis over effectief leesonderwijs verzameld. Om deze kennis op een behapbare manier aan te bieden, is de Kwaliteitswaaier ontwikkeld. Onderwijsprofessionals kunnen deze kwaliteitswaaier gebruiken om het onderwijs in begrijpend lezen naar een hoger niveau te tillen.  

Webinar voor bestuurders

Tijdens het webinar op 11 april gaf Mirjam Snel (voorzitter Kennistafel Effectief Leesonderwijs) uitleg over de Kwaliteitswaaier. Bestuurders Cristel Wieman (Stichting Klasse) en Dirk Speelman (VariO Onderwijsgroep) vertelden hoe zij binnen hun bestuur werken aan het leesonderwijs. Hieronder is het webinar terug te kijken. Ook is de PowerPoint-presentatie te bekijken.

Webinar Kwaliteitswaaier in de praktijk

Eerder verscheen het webinar 'Kwaliteitswaaier Effectief Onderwijs in Begrijpend Lezen: in de praktijk', gericht op leraren, schoolleiders en leescoördinatoren.