OCW: Verantwoording over beleidsprioriteiten in het jaarverslag

11 juni 2017

Schoolbesturen kan in de toekomst worden gevraagd om over een aantal beleidsprioriteiten verantwoording af te leggen in hun jaarverslag. Dit schrijven de demissionaire bewindspersonen van OCW in een brief aan de Tweede Kamer. In deze brief reageren zij op vragen van de Kamer in het kader van de motie Duisenberg c.s. over alternatieven voor of naast de lumpsum. Hoofdmoot van de brief is de inzet van het ministerie op de versterking van de (horizontale) verantwoording.

Een belangrijk onderdeel van deze inzet op de verantwoording is de recente aanpassing van de regeling jaarverslaggeving onderwijs. Op basis van deze aanpassing kan besturen in de toekomst dus worden gevraagd om zich over een aantal beleidsprioriteiten te verantwoorden in het jaarverslag. De bewindspersonen geven in hun brief aan dat in overleg met scholen wordt bepaald over welke prioriteiten het concreet gaat en hoe de verantwoording hierover dient te worden vormgegeven. Daarbij zal worden bekeken op welke manier deze veranderingen in de jaarverslaggeving de horizontale en verticale verantwoording kunnen versterken.

VO-raad: op voorhand helder zijn over verwachtingen

De VO-raad onderschrijft het belang van een goede verantwoording. Zoals we ook in onze reactie op een eerdere Kamerbrief over dit onderwerp benadrukten, is het hierbij essentieel om op voorhand heel helder te zijn over wat precies van schoolbesturen wordt verwacht. Het is daarom goed dat het ministerie wat betreft de verantwoording over de beleidsprioriteiten niet alleen met het veld overlegt over om welke prioriteiten het concreet gaat, maar ook over de manier waarop de besturen zich over deze prioriteiten in hun jaarverslag moeten verantwoorden. Van doorslaggevend belang voor een succesvolle uitvraag is immers dat schoolbesturen de juiste informatie kunnen verzamelen om ook daadwerkelijk antwoord te geven op de gestelde verantwoordingsvraag. Deze uitvraag mag dan ook niet eerder dan voor het verslagjaar 2018 vorm krijgen, zodat schoolbesturen in 2018 de tijd hebben om de voor de uitvraag relevante ontwikkelingen te monitoren.

De VO-raad ziet daarbij alleen meerwaarde in dit voornemen als de resultaten ervan in de jaarverslagen zowel nuttig zijn voor de politiek en geïnteresseerde stakeholders, als voor de schoolbesturen zelf. De VO-raad voert hierover het gesprek binnen de vereniging en spreekt op basis hiervan ook met het ministerie. 

Scholen op de kaart   

Naast nieuwe initiatieven op het vlak van de versterking van de verantwoording, wijzen de bewindslieden in hun brief ook op het succes van bestaande initiatieven zoals de website scholenopdekaart.nl, een initiatief van de VO-raad. In de brief valt te lezen dat meer dan 90% van de vo-scholen via deze website informatie biedt over onder meer de onderwijsvisie, de waardering van ouders en inspectie, het beleid van de school en de resultaten van het eindexamen, en dat steeds meer ouders, leerlingen en andere geïnteresseerden deze website weten te vinden. Uit onderzoek blijkt ook dat zij deze website ervaren als een nuttig instrument.

De VO-raad zet zich ervoor in om ook de 9% van de scholen die hun schoolpagina op scholenopdekaart.nl nog niet volledig vult, te overtuigen dit wel volledig te doen. Daarnaast zetten we de ingezette campagne door om de website bekender te maken en het aantal bezoekers te vergroten.