Schoolleiders VO viert beweging met najaarsevent: “Veel energie, leerzaam en nuttig!”

20 november 2023

De nieuwe beweging Schoolleiders VO, van, voor en door schoolleiders, organiseerde op dinsdag 7 november haar eerste event. Het Christelijk Lyceum Veenendaal werd bezocht door maar liefst 70 schoolleiders uit het hele land, waarbij de goede sfeer en het inspirerende programma leidden tot enthousiaste reacties: “Mooi dat het schoolleiderschap steeds meer aandacht krijgt, en dit is nog maar het begin!”

Start van samenwerking met vakbonden

Het najaarsevent was niet alleen een plek om te leren, ontmoeten en geïnspireerd te worden, maar ook een startpunt van de samenwerking tussen Schoolleiders VO en de vakbonden CNV en AOb. Karin Wouters (Schoolleiders VO), Wilma Salzmann (CNV) en Jelmer Evers (AOb) deelden een gezamenlijke visie: het streven om het aanbod voor schoolleiders beter af te stemmen op de behoeften van de beroepsgroep. De ambities van de drie partijen zijn talrijk en divers, maar één doel staat bovenaan: een kwaliteitsslag maken in de professionele ontwikkeling en beroepskwaliteit van schoolleiders. De goede samenwerking wordt dus met elkaar opgezocht, waarbij iedere partij wel een eigen focus zal behouden.

Keynote over dienend leiderschap en situationeel leidinggeven

Spreker, trainer en auteur Henk Jan Kamsteeg nam het publiek mee in een bevlogen keynote over dienend leiderschap, waarin hij benadrukte dat schoolleider zijn echt een vak is. “De paradox van goed leiderschap is dat hoe ‘hoger’ je komt, hoe meer je je eigen ego opzij moet kunnen zetten om dienend te zijn voor de organisatie." Hij presenteerde het model van situationeel leidinggeven, waarbij goede leiders hun mate van sturing afstemmen op het niveau van taakbekwaamheid en organisatiebetrokkenheid van de medewerkers. Volgens het model gaat elk teamlid van een organisatie door verschillende fases, waar een optimale vorm van sturing en ondersteuning bijhoort. "Ook docenten met veel ervaring hebben, wanneer ze komen werken op een nieuwe school, de juiste begeleiding nodig."

Terugkijkend heb ik veel opgestoken en leuke mensen ontmoet.

Speeddaten met collega's en verschillende workshops

Er was ook voldoende ruimte voor netwerken en ontmoeting: schoolleiders gingen met collega-schoolleiders in gesprek, waarbij eindverantwoordelijk schoolleiders in gesprek gingen met een deelverantwoordelijk schoolleider (teamleider, afdelingsleider) die ze nog niet kenden. Dit onderdeel maakte persoonlijke reflectie op je eigen leiderschapsstijl(en) mogelijk in een informele setting.

Inhoudelijk geïnspireerd worden en actief aan de slag gaan met collega’s blijkt een belangrijke reden voor schoolleiders om een event als dit te bezoeken. Alle deelnemers volgden daarom een vooraf gekozen workshop van 45 minuten, onder andere over gespreksvoering en communicatiestijlen, innovaties doorvoeren in de school, en werken aan je professionele ontwikkeling met de beroepsstandaard en reflectietool.

Een mooie start voor de toekomst van sterk schoolleiderschap

De middag werd afgesloten met een wrap-up van cabaretier Farbod Moghaddam en een netwerkborrel. De reacties op het najaarsevent waren erg positief, zowel over de inhoud als over de sfeer waarin ruimte was voor persoonlijk contact met collega-schoolleiders. Schoolleiders VO is goed van start en nodigt alle schoolleiders (van teamleider tot rector) uit om betrokken te zijn, bijvoorbeeld door de LinkedIn-pagina te volgen!

Vanwege het succes van dit najaarsevent wordt in 2024 opnieuw een event georganiseerd door Schoolleiders VO op een nader te bepalen datum. Meld je via de website van Schoolleiders VO aan voor de update per e-mail en blijf op de hoogte!

 

Ik kijk uit naar de volgende keer!


Wat is Schoolleiders VO?

Schoolleiders VO heeft als doel om de rol en positie van de schoolleider te versterken. Dat doen we door schoolleiders met collega’s te verbinden en hen de ruimte en handvatten te bieden om zich professioneel te blijven ontwikkelen. Ook stimuleren we de verbinding tussen schoolleiders, bestuurders en andere beleidsmakers en streven we ernaar de stem van schoolleiders sterker te laten doorklinken in de beleidsvorming. Daarnaast zoeken we naar manieren om het beroep van schoolleider in de toekomst nog aantrekkelijker te maken. Door van en met elkaar te leren versterken we de beroepsgroep, op individueel en collectief niveau, en creëren we samen sterk schoolleiderschap.